KALIFORNIJOM HARA DIKSI Treći najveći požar u toj državi ikada! Buktinja progutala Grinvil, stanovnici u šoku VIDEO
Foto: JOSH EDELSON / AFP / Profimedia

buktinja

KALIFORNIJOM HARA DIKSI Treći najveći požar u toj državi ikada! Buktinja progutala Grinvil, stanovnici u šoku VIDEO

Planeta -

Usled snažnog vetra i zbog velike suše, požar Diksi, koji je zahvatio severnu Kaliforniju potpuno je uništio gradić Grinvil. To je treći najveći požar u istoriji države, rekli su zvaničnici.

Vatra je buknula u kanjonu reke Fither severno od Sakramenta i uništila najmanje 134 kuće. Zbog sigurnosti na stotinu stanovnika tog područja napustili su kuće zbog sigurnosti, dodali su.

požari, kalifornija
foto: EPA-EFE/US FOREST SERVICE HANDOUT

Požar, koji gori 23 dana prisilo je mnoge na evakuaciju, a najgore je prošao gradić Grinvil iz vremena Zlatne groznice.

Dim iz požara preneo se u niže delove severne Kalifornije, uključujući i glavni grad države Sakramento, gde je indeks kvaliteta vazduha u petak dostigao "nezdrave" nivoe, piše Politiko.

požari, Kalifornija
foto: EPA-EFE/US FOREST SERVICE HANDOUT

Portparolka gradske uprave Serena Baker rekla je da je vatrena stihija progutala otprilike tri četvrtine zgrada.

S požarima se bori više od 5.000 vatrogasaca koji ulažu goleme napore da ga ugase.

Do četvrtka su gradska benzinska pumpa, crkva, hotel i muzej bili među mnogim zgradama, starim više od jednog veka, koje su nestale u strahovitom požaru, piše Gardijan.

-Srce mi je slomljeno zbog onoga što se tamo dogodilo rekao je šerif okruga Plumens Tod Džons, koji ceo svoj život živi u Grinvilu, piše Gardijan.

Izgubili smo večeras Grinvil, napisao je na svom Fejsbuk nalogu kongresmen koji zastupa tu oblast. On je na toj društvenoj mreži postavio i emotivan video.

-Nemam reči, dodao je.

Požarkoji bukti već tri nedelje progutao oko 432.813 hektara, procene su zvaničnika i samo je jedan od nekoliko razornih požara sa kojima se region suočio poslednjih godina.

Požar je pogodio Grinvil sa dve strane. Vatrogasci su već bili u gradu pokušavajući da ga spasu, rekli su zvaničnici, ali prvo su morali da spasu ljude koji su odbili evakuaciju, utovarivši ih u automobile.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track