PALA JOŠ JEDNA POKRAJINSKA PRESTONICA: Talibani posle Zarandžema, zauzeli Šebergan, pustili sve zatvorenike, vladine snage nemoćne
Foto: EPA/ JALIL REZAYEE

dok se amerikanci povlače

PALA JOŠ JEDNA POKRAJINSKA PRESTONICA: Talibani posle Zarandžema, zauzeli Šebergan, pustili sve zatvorenike, vladine snage nemoćne

Planeta -


Talibani su zauzeli Šebergan, drugu pokrajinsku prestolnicu koja im je pala u ruke bez većeg otpora vladinih snaga i iz zatvora pustili sve zatvorenike.

"Nažalost, talibani su zauzeli grad Šebergan", glavni grad pokrajine Džavzdžan, rekao je Kader Malia, viceguverner te pokrajine dodavši da su se "avganistanske snage i zvaničnici povukli prema aerodromu".

Ta je pokrajina uporište maršala Abdula Rašida Dostoma, moćnog vođe uzbekistanske milicije poznatog po brutalnosti i tome da često menja strane.

Talibani su objavili da su zauzeli i zatvor na severu te pokrajine i oslobodili sve zatvorenike.

Ako Šebergan ostane u rukama talibana, biće to još jedan neuspeh za vladu, koja je nedavno pozvala bivše ratne vođe i razne milicije da pokušaju da zaustave napredovanje pobunjenika, ocenjuju svetske agencije.

Talibani su u juče preuzeli kontrolu nad Zarandžem, glavnim gradom pustinjske pokrajine Nimroz na granici sa Iranom, pri čemu nije bilo stvarnog otpora avganistanskih snaga, čiji su pripadnici već angažovani na obrani drugih glavnih gradova.

Talibani su, navodno, i ovde oslobodili zatvorenike.

Sukobi taliv+bana i avganistanske vojske jačaju svakodnevno, sa povlačenjem međunarodnih snaga predvođenih Amerikancima iz zemlje posle 20 gpodina ratovanja.

Talibani su zauzeli većinu ruralnih područja i polako napreduju ka gradovima, gurajući pred sobom masu izbeglica koje pokušavaju da pobegnu od rata i nasilja.

"Zbog stalne propagande talibana avganistanske snage gube moral", rekao je AFP-u visoki zvaničnik Nimroza koji je želeo da ostane anoniman.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track