TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN IRANA: Grupa G7 krivi Teheran za incident kod Omana, Iran sve demantuje, tvrde da iza svega stoji Izrael
Foto: Anna Opoleva / Panthermedia / Profimedia

omanski zaliv

TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN IRANA: Grupa G7 krivi Teheran za incident kod Omana, Iran sve demantuje, tvrde da iza svega stoji Izrael

Planeta -

Grupa najrazvijenijih zemalja sveta G7 optužila je Iran da je odgovoran za smrtonosni napad dronom na tanker kod Omana. Teheran je optužbe ponovno odbacio i prozvao ih psihološkim ratom zapadnih država.

Ministri spoljnih poslova G7 rekli su da je Iran prijetnja međunarodnom miru i beubednosti i da svi dostupni dokazi pokazuju da stoji iza prošlonedeljnog napada na tanker "Merser Strit".

"Kada bi se sukobljavali s neprijateljima objavili bismo to javno, stoga su nedavne priče naših protivnika psihološka operacija", prenose iranski državni mediji reči Abolfazla Šekarčija, portparola iranske vojske.

Brod koji je napadnut u vlasništvu je Japana, plovio je pod liberijskom zastavom, a njime je upravljala izraelska firma Zodiac Maritime.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Saed Hatibzadeh odbacio je optubže G7 kao neutemeljene, pišu iranski mediji.

"Vredno je pažnje da je incident namešten da se dogodi nekoliko dana pre inauguracije novog iranskog predsednika", dodao je Hatibzadeh.

U navodnom napadu dronom blizu ulaska u Persijski zaliv ubijena su dvojica članova posade, Britanac i Rumun.

"Suprotno strategiji SAD-a, Britanije i cionističkog režima koji žele da šire nesigurnost i iranofobiju, strategija Irana je pojačati sigurnost u Zalivu", rekao je Šekarči.

Američka vojska objavila je da su stručnjaci sa nosača aviona Ronald Regan, koji je bio poslat da pomogne tankeru, zaključili da je dron proizveden u Iranu.

"Amerikanci tvrde da su pronašli delove iranskih dronova u vodi. U kojem laboratoriju su oni pronašli dokaze da pripadaju Iranu?" prenosi iranska novinska agencija IRNA izjavu Šekarčija.

"Priprema lažnih dokaza nije težak zadatak jer su cionisti stručnjaci u tome", zaključio je, tvrdeći da iza napada stoji Izrael.

Kurir.rs/Index.hr/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja