POŽARI NA MEDITERANU: Najteže je u Grčkoj, a vatrogasci se bore i sa požarima u Italiji i Turskoj ali i na Balkanu
Foto: Kurir

požari i u SAD i sibiru

POŽARI NA MEDITERANU: Najteže je u Grčkoj, a vatrogasci se bore i sa požarima u Italiji i Turskoj ali i na Balkanu

Planeta -

Na jugu Evrope gori više požara. Najteže je u Grčkoj gde je aktivno 150, dok se turski vatrogasci bore sa vatrom oko letovališta na Egejskom moru.

Veliki požari već nekoliko dana haraju Grčkom. Hiljade turista i stanovnika evakuisani su na bezbedno iz mesta severno od Atine. Dve osobe su stradale u požarima, jedan vatrogasac volonter na koga je pao električni stub i predsednik Privredne komore Atine koji je pronađen mrtav u fabrici koju je zahvatio požar.

Dva najteže pogođena područja su oblasti severno od Atine koja je obavijena gustim dimom i ostrvo Evija odakle je stanovništvo evakuisano brodovima i trajektima.

Požara ima i u blizini Olimpije i Sparte na Peloponezu odakle su evakuisani ljudi.

Stotine vatrogasaca uz pomoć volontera gasi požare. Pomažu im i vatrogasci iz Ukrajine, Rumunije, Kipra. Helikoptere i kanadere su poslali Francuska, Švajcarska i Švedska a dodatne snage i protivpožarne avione šalju Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Države.

U Italiji, vatrogasci se i dalje bore sa požarim u Kalabriji i na Siciliji. Lokalni mediji su preneli da su dve osobe stradale zbog udisanja dima, dok su pokušavali da spasu svoje farme od požara.

Regionalna vlada Sicilije proglasila je vanredno stanje na šest meseci zbog požara koji haraju ostrvom od kraja jula, prenosi agencija dpa.

U Turskoj, vatrogasne jedinice kojima su se priključile stotine dobrovoljaca iz svih delova zemlje pokušavaju da stave pod kontrolu požare na planini iznad grada Mugle na jugozapadu zemlje. To popularno letovalište na Egejskom moru najteže je pogođeno požarima.

Požari gore blizu još tri grada na egejskom području, a jedan u crnomorskoj regiji, objavio je ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli.

Na jugu Turske vatrogasci kontrolišu oko 200 požara, ali i dalje ima 12 žarišta na obali Sredozemnog i Egejskog mora.

Uništeno je na desetine hiljada hektara šuma i zemljišta, 8 osoba je stradalo, a hiljade su evakuisane, samo iz Marmarisa i Bodruma evakuisano je 36.000 ljudi.

Kao da ovo leto nije bilo dovoljno pakleno, širom Sibira bukte šumski požari kakvi nisu zabeleženi decenijama i zbog kojih je u subotu evakuisano desetine sela i u kojima su uništeni hektari zemlje.

Na drugoj strani sveta, u Sjedinjenim Državama, bukte požari u Kaliforniji gde je nestalo osmoro ljudi, a Diksi je postao najveći pojedinačni šumski požar u istoriji Kalifornije, sprživši hektare i hektare rastinja, objekte i farme u planinama,Sijera Nevade.

Požari u Severnoj Makedoniji ne jenjavaju, a najkritičnija je situacija u Pehčevu i Berovu. Protiv vatrene stihije bori se 350 ljudi, a gašenje otežava vetar.

Zbog aktivnih osam požara, vlada je u četvrtak proglasila vanredno stanje u trajanju 30 dana.

Policija u Crnoj Gori je uhapsila piromana, za koga je na osnovu snimka utvrđeno da je podmetnuo požar u Podgorici i ugrozio stambene objekte.

Veliki požari gore i u Albaniji, a najteže je Kukesa. Jedna osoba je poginula početkom sedmice na jugu zemlje.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track