PRIPREMA SE ZA APOKALIPSU? Milijarder kupio pasoš Novog Zelanda za 10 miliona dolara!

BEŽANIJA

PRIPREMA SE ZA APOKALIPSU? Milijarder kupio pasoš Novog Zelanda za 10 miliona dolara!

Planeta -

Lari Pejdž, jedan od osnivača "Gugla", poslednji je u nizu bogataša koji su se preselili u državu koja važi za najbolje utočište od apokalipse

Američki milijarder Lari Pejdž (48) dobio je prebivalište na Novom Zelandu, potvrdile su vlasti ove zemlje, koja važi za najbolje utočište od apokalipse! Pejdž je prebivalište zapravo kupio investicijom u iznosu od 10 miliona novozelandskih dolara (oko sedam miliona američkih), a koja mora da se izvrši u naredne tri godine.

Hitan medicinski slučaj

Pejdž, jedan od osnivača "Gugla", čija se vrednost imovine procenjuje na 116 milijardi dolara, stigao je na Novi Zeland u januaru ove godine, kad su granice ove zemlje zvanično bile zatvorene usled pandemije koronavirusa. Vlada s premijerkom Džasinda Ardern na čelu odobrila mu je ulazak u zemlju pod izgovorom da je njegovom sinu neophodno medicinsko lečenje. Pejdž je u novembru podneo zahtev za državljanstvo, ali njegov zahtev nije mogao da se procesuira jer je u to vreme bio van teritorije ove države. Nakon što je u januaru ušao u zemlju, već u februaru je podneo zahtev za državljanstvo. - Ulazak Larija Pejdža je bio u skladu sa svim procedurama vezanim za hitne medicinske slučajeve - rekao je Endru Litl, ministar zdravlja, u obraćanju poslanicima u parlamentu.

Utočište milijardera - I oni su Novozelanđani

Pre Larija Pejdža Novozelanđani su postali Piter Til, nemačko-američki milijarder, suosnivač "Pejpala" i jedan od investitora u "Fejsbuk", Rid Hofman, osnivač "Lindekina", kao i poznati reditelj Piter Džekson. On je na Novom Zelandu snimao trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobit". Zanimljivo je da Piter Til nije ni išao na Novi Zeland po pasoš, već je svečana ceremonija uručenja državljanstva održana u konzulatu Novog Zelanda u Santa Moniki (Kalifornija).

Pejdžov sin se nalazio na ostrvu Fidži kad je morao da bude evakuisan radi lekarske intervencije i tada je prebačen na teritoriju ove države. Kritičari tvrde da se radilo o izigravanju propisa i da on nije bio toliko ugrožen da je morao da se evakuiše, zahvaljujući čemu je njegovom ocu odobren ulazak u zemlju u trenutku kad je na snazi bio strogi karantin i zabrana ulaska zbog pandemije koronavirusa.

Po kratkom postupku

- Imamo veliki broj doktora i medicinskih sestara koji su zaglavljeni u birokratiji dok čekaju na državljanstvo, a onda se pojavi Lari Pejdž i bum, odjednom odmah dobija boravišnu dozvolu - kaže Kejti Armstrong, savetnik za imigraciju. Pejdž se 2019. povukao s mesta izvršnog direktora "Alfabeta", ali je ostao član borda direktora i najveći deoničar. Britanski Institut za globalnu održivost je nedavno proglasio Novi Zeland najboljom zemljom da se preživi kolaps zapadne civilizacije. U pitanju je najizolovanija država na svetu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track