ZLOĆUDNA BOLEST Od kolere u Nigeriji umrlo 700, većina preminulih su deca
Foto: EPA

smrtonosno

ZLOĆUDNA BOLEST Od kolere u Nigeriji umrlo 700, većina preminulih su deca

Planeta -

Od kolere u Nigeriji umrlo je skoro 700 ljudi. Skoro polovina slučajeva zabeležena je u severozapadnim nigerijskim državama Kano i Jigva, gde su većina žrtava deca.

Nigerijski Centar za kontrolu bolesti saopštio je da su hiljade slučajeva zabeleženi u više od polovine od 36 država u zemlji, što dovodi do straha da će se uskoro širenje bolesti pretvoriti u epidemiju.

Brz porast slučajeva od marta vrši dodatni pritisak na nacionalni zdravstveni sistem koji se već bori sa trećim talasom korone, podstaknutim delta sojem, prenosi Telegraf.

Nigerija je u sredu zabeležila više od 700 slučajeva obolelih od korone, što je najveća dnevna stopa novozaraženih u više od šest meseci.

Lekari u nigerijskim državnim bolnicama štrajkuju od ponedeljka zbog loših plata i opasnih uslova rada.

Iako se u Nigeriji ponavljaju talasi kolere, trenutni talas izgleda, prenosi Telegraf, da je najsmrtonosnija u nekoliko godina.

U Nigeriji su od 1991. godine bile četiri velike epidemije kolere. Poslednja epidemija bila je 2018. godine i odnela je 836 života.

Dr Bašir Lavan, državni epidemiolog i zamenik direktora za javno zdravlje u državi Kano, rekao je da je širenje bolesti koje se prenosi vodom podstaknuto obilnim kišama.

Pljuskovi su u julu poplavili deo Lagosa, komercijalne prestonice. Nigerijska meteorološka agencija upozorila je Nigerijce da se pripreme za obilne padavine u 26 država početkom meseca.

Islamska pobuna u severozapadnim državama Nigerije takođe otežava zdravstvenim vlastima da odgovore na epidemiju, rekao je dr Lavan. Istraživanja takođe pokazuju da države sa najmanje pripremljenim zdravstvenim sistemima imaju najviše smrtnih slučajeva.

Uprkos iskorenjivanju bolesti u industrijski razvijenijim zemljama, kolera nastavlja da ubija mnoge ljude u delovima Afrike.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track