PREDALI SE BEZ ISPALJENOG METKA: Ovako su pred talibanima avganistanski vojnici poklekli! Sve liči na blokadu JNA 1991. VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Žestok udarac za vladu u kabulu

PREDALI SE BEZ ISPALJENOG METKA: Ovako su pred talibanima avganistanski vojnici poklekli! Sve liči na blokadu JNA 1991. VIDEO

Planeta -

Masovna predaja više stotina pripadnika Avganistanske nacionalne armije, na aerodromu Kunduz postala je vest dana. Talibani su osim zarobljenika koji su se kako se tvrdi predali ovom islamističkom pokretu bez ispaljenog metka zarobili veliku količinu naoružanja i oklopnih terenaca tipa Hamvi sa čime je zadat veliki udarac vladi u Kabulu.

Scene masovne predaje već obilaze svet, a na društvenim mrežama pojavljuje se sve više snimaka na kojima se vidi radost Talibana, ali i vojnici ANA koji u koloni jedan za drugim ili nakrcani u Hamvije izlaze sa aerodroma u okolini Kunduza.

Na snimcima, se vide vojnici u civilnoj odeći sa kesama u rukama, a ima i onih koji su u uniformama.

Ispred samog aerodroma Talibani nisu odleli da snimaju i vozila krcata pešadijskim naoružanjem koje je vojska predala.

Nama, sa Balkana, nekako su poznate ove scene masovne predaje, jer asociraju na 1991. i opkoljene garnizone JNA od kojih su se neki predali sa silnom tehnikom bez ispaljenog metka. Ne računamo ovde odne koji su koliko toliko pružili otpor i bili savladani ili su izdržali opsadu i blokadu.

Otuda, se s pravom može smatrati da Helegova Maksima „Istorija ima tendenciju da se ponavlja: prvi put kao tragedija, drugi puta kao farsa.”, a koju je citirao Karl Marks u svom delu Osamnaesti brimer Luja Bonapartea ponovo je itekako aktuelna. S tim da je kod nas na Balkanu bila tragedija, a ovo što se dešava u Avganistanu postaje obična farsa.

Elem, prvi koji su saopštili ovu vest bili su Talibani koji su izdali saopštenje, a onda su i ostali preneli vest. Oglasili su se i zvaničnici lojalni još uvek vladi u Kabulu za koju se već procenjuje da će najverovatnije krajem avgusta kad poslednji američki vojnik ode pasti sa vlasti, a ovi militanti po drugi put posle 20 godina zauzeti Kabul.

"Jutros se stotine vojnika, policije i pripadnika snaga otpora koji su bili stacionirani na aerodromu predalo talibanima sa svom opremom", rekao je Amruddin Vali, odbornik u provinciji Kunduz.

Proteklih dana talibani su tvrdili da su zauzeli brojne prestonice provincija, a prvi - Zaranj, centar Nimruza - zauzet je u petak. Zaranj je prva pokrajinska prestonica koja je pala u ruke militanata od 2016.

Kurir.rs/A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track