REKORDNA PLJAČKA KRIPTOVALUTA Hakeri sa poznate platforme otuđili 600 miliona dolara
Foto: Abdelkarime Achtaou / Alamy / Alamy / Profimedia

novi oblik krađe

REKORDNA PLJAČKA KRIPTOVALUTA Hakeri sa poznate platforme otuđili 600 miliona dolara

Planeta -

Hakeri su na digitalnoj platformi Poly Network ukrali kriptovalute u vrednosti 600 miliona dolara u najvećoj pljački u istoriji decentralizovanih finansijskih platformi.

Platforma je informaciju o pljački objavila na Tviteru, navodeći i detalje ditigalnih novčanika na koje je novac prema njihovim tvrdnjama prebačen i pozivala korisnike da ne prihvataju kriptovalute sa tih adresa.

U vreme objave informacije o krađi vrednost ukradenih kriptovaluta iznosila je nešto više od 600 miliona dolara, prema publikaciji za kriptotrgovinu The Block.

Pljačka spada među najveće u istoriji decentralizovanih platformi za finansijske transakcije u kriptovalutama, nadmašivši hakerski napad na platformu Coincheck sa sedištem u Tokiju u 2018. godini u kome je ukradeno 530 miliona dolara u bitkoinima.

Platforma Mt. Gox propala je 2014. godine nakon krađe u kojoj je takođe "nestalo" oko pola milijarde dolara u bitkoinima.

-Ovde je u pitanju hakerski napad ogromnih razmera... podseća na onaj na Mt. Gox, tvrdi Bobi Ong, suosnivač internet stranice za kriptoanalitiku CoinGecko.

Dodaje ipak da pljačka zasad nije utiicala na cene glavnih kriptovaluta.

Pljaškaši su na Polynetworku ukrali više novca nego što je otuđeno u svim sličnim pljačkama u sektoru decentralizovanih finansijskih transakcija u razdoblju od januara do jula ove godine, a taj ceo iznos se popeo na rekordnih 464 miliona dolara, navodi se u izvaštaju kompanije CipherTrace.

Decentralizovane finansijske platforme omogućavaju razmenu kriptovaluta bez tradicionalnih mehanizama kontrole koje osiguravaju banke i berze, objašnjava Rojters, a učestale pljačke mogle bi koštati ulagača i osigurati pojačani regulatorni nadzor.

Njihovi zagovornici tvrde da ta tehnologija 'demokratizuje' pristup finansijskim uslugama dok kritičari ističu da je najvećim dijelom neregulirana i ranjiva na hakerske napade i pljačke zbog tehnoloških "rupa" i slabosti.

U Poly Networku nisu odmah odgovorili na Rojtersov upit o detaljima pljačke. Zasad nije jasno gde je njihovo sedište i da li je pokrenuta službena policijska istraga i ako jeste, ko ju je pokrenuo.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track