PROBLEMATIČNI USAMLJENIK: Muškarac koji je u šestominutnoj pucnjavi u Plimutu usmrtio petoro imao dozvolu za oružje
Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

prva masovna pucnjava u Britaniji nakon 11 godina

PROBLEMATIČNI USAMLJENIK: Muškarac koji je u šestominutnoj pucnjavi u Plimutu usmrtio petoro imao dozvolu za oružje

Planeta -

Policija je danas rekla da istražuje pozadinu problematičnog usamljenika koji je dobio dozvolu za vatreno oružje i ubio pet osoba, uključujući trogodišnju devojčicu u prvoj masovnoj pucnjavi u Velikoj Britaniji nakon 11 godina.

Motiv nije poznat, policija odbacuje terorizam

Motiv 22-godišnjeg napadača Džejka Dejvisona, koji se ubio u četvrtak uveče nakon šestominutne pucnjave u inače mirnoj četvrti u Plimutu na jugozapadu Engleske blizu najveće pomorske baze u Evropi, za sada nije poznat.

Ipak, policija Devona i Kornvola odbacila je terorizam, uključujući i povezanost sa krajnje desničarskim grupama. Utvrdili su da je Dejvison rodbinski povezan sa 51-godišnjom prvom žrtvom, ali nisu potvrdili navode lokalnih medija prema kojima je reč o njegovoj majci.

Ubio ženu, a onda i devojčicu od 3 godine

Nakon što je ubio ženu u njenoj kući, Dejvison je ubio dete i njenog 43-godišnjeg rođaka na putu pored kuće. Nakon toga je ubio muškarca i ženu koji su bili u blizini, navodi policija.

0626939742, Plimut, masovna pucnjava, Engleska
foto: Niklas HALLE'N / AFP / Profimedia

Još su dva meštana zadobila "značajne" rane od metka, ali one nisu opasne po život, kazao je šef lokalne policije Šon Sojer novinarima, dodajući da je Dejvison od 2020. imao dozvolu za posedovanje oružja.

Lokalni i nacionalni čelnici izrazili su šok i tugu.

"Moje misli su sa prijateljima i porodicama onih koji su izgubili živote i sa svima onima koji su pogođeni sinoćnjim tragičnim incidentom u Plimutu", napisao je na Tviteru britanski premijer Boris Džonson.

Gradski čelnici planiraju da u petak uveče osvetle lokalnu znamenitost Smitonov toranj kako bi postao "svetionik na vrlo mračan, mračan dan za Plimut".

Strogi zakoni o oružju

Jedno oružje pronađeno je nakon što se Dejvison ubio, ali načelnik policije nije potvrdio izjavu svedoka po kojem je Dejvison pucao na žrtve iz sačmarice.

Velika Britanija ima jednu od najstrožih regulativa protiv posedovanja oružja, a policija često nije naoružana.

Lično posedovanje pištolja zabranjeno je u gotovo svim slučajevima nakon masakra u školi u škotskom gradu Danblejnu 1996., kada je ubijeno 16 učenika i učitelj, što je najgora masovna pucnjava u istoriji zemlje.

Međutim, posedovanje sportskih puški i sačmarica dozvoljeno je, uz stroga pravila o izdavanju dozvole.

Dozvola traje pet godina i trebalo bi da se izdaje samo nakon detaljne policijske provere, koja uključuje i psihičke bolesti.

0626916776, Plimut, Masovna pucnjava, Engleska
foto: Niklas HALLE'N / AFP / Profimedia

Poslednja masovna pucnjava u Britaniji dogodila se u junu 2010., kada je taksista Derik Bird ubio 12 ljudi u Kumbriji, na jugozapadu Engleske.

Sulude tirade na Jutjubu

Dejvisonovi nalozi na Fejsbuku i Jutjubu, koji su u međuvremenu izbrisani, ukazuju na njegovu zainteresovanost za oružje, desni libertarijanizam i akcione video igre.

Sadržaj ukazuje na to da je Dejvison bio samosažaljevajući usamljenik otuđen od svoje porodice, neprijateljski nastrojen prema ženama.

Na Jutjub kanalu većinom je objavljivao kako diže tegove u svojoj teretani.

0626897630, Džejk Dejvison, Plimut, ubica, Engleska, masovna pucnjava
foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Jedna poruka sadržala je mizoginističko buncanje pred kamerom. U poslednjoj objavi, 28. jula, govorio je o osećaju da ga je život "pretukao i porazio".

Poslednji video koji je "lajkovao" na Jutjubu ove nedelje je isprobavanje američke puške koja je korišćena u Drugom svjetskom ratu.

Kako je dobio dozvolu?

Sojer je branio policijski odgovor, insistirajući na tome da su naoružane jedinice brzo došle na mesto događaja, ali prekasno za stupanje u kontakt sa Dejvisonom pre nego što se ubio.

"Nezavisnim nadzorom" će pokušati da se utvrdi kako je napadač dobio dozvolu i da li je imao problema sa mentalnim zdravljem, dodao je.

Na Fejsbuku je Dejvison kao svog poslodavca naveo Babkok Internešnal, britansku inženjersku kompaniju koja dosta sarađuje sa lukom britanske mornarice u Plimutu.

Dejvison je navodno upravljao dizalicom u luci, dok je u tinejdžerskim godinama radio na skeli.

Babkok nije komentarisao navode, ali je izvršni direktor Dejvid Lokvud u ime kompanije izrazio šok i žalost.

"Kao jedan od najvećih poslodavaca u Plimutu, pružamo podršku i pomoć svakom od naših kolega koji se osećaju pogođeni ovim incidentom", rekao je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track