KABUL PRED PADOM: Talibani opkolili prestonicu Avganistana sa svih strana, dobili naređenje da izbegavaju nasilje
Foto: EPA-EFE/STRINGER

odlučujuća bitka

KABUL PRED PADOM: Talibani opkolili prestonicu Avganistana sa svih strana, dobili naređenje da izbegavaju nasilje

Planeta -

Talibani su počeli sa svih strana da ulaze u Kabul, javio je na Tviteru novinar Ahmer Kan, citirajući novinsku agenciju Rojters, a istu su informaciju objavili i drugi vodeći svetski mediji.

U međuvremenu, oglasili su se i sami talibani, čiji je glasnogovornik aktivan na Tviteru, a njegovo saopštenje preneo je spomenuti novinar Khan.

"Talibanski borci dobili su naređenje da pričekaju na ulazu u Kabul i da ne ulaze u grad. Dok ne dođe do prenosa vlasti, avganistanska vlada odgovorna je za sigurnost Kabula", preneo je Kan izjavu talibanskog glasnogovornika.

Ipak, s obzirom na to da su neki militanti već viđeni u samom gradu, stiglo im je i dodatno uputstvo da, kako prenosi BBC, "izbegavaju nasilje' i da dozvole slobodan prolaz bilo kome ko želi da napusti prestonicu, koja je u potpunosti okružena i bez direktnog dodira sa talibanima moguće ju je jedino napustiti vazdušnim putem.

U međuvremenu se oglasila i avganistanska vlada koja uverava da je "sve pod kontrolom". Poruka je objavljena na službenom Tviter kanalu kancelarije avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija.

"U Kabulu je došlo do povremenih pucnjava, grad nije napadnut, a sigurnosne i odbrambene avganistanske snage rade sa međunarodnim partnerima kako bi se osigurala bezbednost grada. Situacija je pod kontrolom", stoji u objavi.

Kurir.rs/Jutarnji list/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track