OGLASIO SE PORTPAROL TALIBANA Rat je završen, želimo mirne odnose sa svima
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

talibani zauzeli i avganistan

OGLASIO SE PORTPAROL TALIBANA Rat je završen, želimo mirne odnose sa svima

Planeta -

Portparol političkog krila talibana Mohamed Naim izjavio je danas da ta grupa želi da sa svim okolnim zemljama bude u miru, da je rat u Avganistanu završen, da žele da imaju odnose sa međunarodnom zajednicom i da to žele da ostvare putem dijaloga.

On u intervjuu za katarsku televiziju Al Džazira da talibani ne žele da žive u izolaciji i da će vrsta vladavine i oblik režima uskoro biti jasni.

Grupa će, kako naglašava, poštovati prava i slobodu izražavanja žena i manjina u okviru šerijatskog zakona, dodao je Naim.

Naim je rekao da talibani žele mirne odnose i da žele da razviju nekoliko kanala komunikacije koje su već otvorili sa stranim zemljama.

-Tražimo od svih zemalja i entiteta da sednu sa nama da reše sva pitanja, rekao je on u intervjuu za televiziju Al Džaziru, prenosi Indijan ekspres.

Talibanski pobunjenici ušli su u nedelju u Kabul, a predsednik Ašraf Gani napustio je Avganistan rekavši da želi da izbegne krvoproliće, što je dovelo da islamistički militanti preuzmu gotovo čitavu zemlju nekon dve decenije.

On je naglasio da ni jedna diplomatska misija nije bila na meti, te da će obezbediti sigurnost za sve građane i diplomatske misije u Avganistanu.

Talibani su nakon 20 godina videli plodove svojih napora i žrtvovanja, rekao je, i usvojiće politiku nemešanja u tuđe poslove u zamenu za nemešanje u poslove u Avganistanu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track