Amerikanci razgrabili kalašnjikove
Foto: Beta AP

Ide kao alva

Amerikanci razgrabili kalašnjikove

Planeta -
Izvoz u SAD istovetan je količini koju ruska armija i policija kupe za svoje potrebe za godinu dana

NJUJORK – Najpoznatiji ruski izvozni artikal automatska puška AK-47 popularni “kalašnjikov” osvaja civilno tržište oružja u SAD.

Kako piše Njujork tajms, vest da je "kalašnjikov" postao najpopularnije lično naoružanje Amerikanaca pozamašno je iznerviralo je tamošnju javnost koja se bavi oružjem.

Ovaj list navodi da fabrika u Iževsku gde se proizvodi najpopularnija automatska puška na svetu, skoro 28 odsto svoje proizvodnje šalje na američko civilno tržište, a Amerikanci zahtevaju samo jedno - da novoproizvedeno oružje bude identično onom koje je bilo zastupljeno kod mnogih armija i revolucionarnih pokreta za vreme hladnog rata.

Izvoz u SAD od 28 odsto ukupne proizvodnje naoružanja istovetan je količini koju ruska armija i policija kupe za svoje potrebe za godinu dana.

Visoki funkcioneri u Kremlju pre nekoliko godina su pokušali da obustave proizvodnju popularnog AK-47 jer je ruska armija počela da u svoje naoružanje uvodi novi automat AK-12, ali su se predomislili i kompletnu proizvodnju prebacili na civilno tržište, što je bio pun pogodak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track