GDE SU ŽENE? Nakon objavljene fotografije Avganistanaca u avionu većina korisnika društvenih mreža IMA JEDNO ISTO PITANJE
Foto: Profimedia

položaj žena u kabulu

GDE SU ŽENE? Nakon objavljene fotografije Avganistanaca u avionu većina korisnika društvenih mreža IMA JEDNO ISTO PITANJE

Planeta -

Fotografija unutrašnjosti aviona koji je prevezao 600 migranata od Kabula do Katara obišla je svet, a većina ljudi na društvenim mrežama postavlja isto pitanje - gde su žene?

C-17 Globemaster III, američkog vazduhoplovstva, evakuisao je u nedelju kasno uveče 640 Avganistanaca iz Kabula, navodi se u podacima zvaničnika američke odbrane koji je želeo da ostane anoniman, prenose mediji.

Takođe, tu je i fotografija unutrašnjosti aviona nakon dramatičnog ukrcavanja do koje je došla kompanija One One, prenosi Defense One.

Neki od komentara na društvenim mrežama su:

- Da li je i jedna žena uspela da uđe?

-Trebalo bi da bude veći prcenat žena i dece

-Veoma je razočaravajuće što vidim samo nekoliko žena i dece!

-Gde su žene i deca? Ovo su mahom zdravi muškarci koji mogu da se bore da povrate svoje zemlju

Šta sad treba da očekuju žene u Avganistanu?

Kako piše Dojče vele, iako talibani tvrde da žele "miran prenos" vlasti, mnoge raseljene Avganistanke prijavile su zločine poslednjih dana. Beže iz svojih domova, plaše se ubistva, silovanja i prisilnog braka.

Jedna žena je rekla da postoje glasine da će talibani odvesti devojke sa njima, da će ubiti mlade sa tetovažama.

Druga koja je nosila burku i želela da ostane anonimna rekla je da joj je snaja ispričala da su talibani silovali 12-godišnju devojčicu, a posle je bacili u reku.

Juče je jedna studentkinja za Gardijan rekla da je videla da je salon lepote u koji je išla na manikir prekrečen, a tome svedoče i fotografije na društvenim mrežama gde se vidi kako se u belo kreče izlozi na kojima su žene.

Takođe, nekadašnja novinarka BBC-a u Kabulu stipendista na Univerzitetu Linkoln u Nebraski za Vašington post je rekla kako se njena najgora noćna mora ostvarila i da njena sestra nije uspela da pobegne iz Kabula.

-U nedelju je moja sestra, koja je takođe novinarka, prikupila svoja službena dokumenta kako bi pronašla izlaz iz Avganistana. Ali kada je svratila u banku da podigne gotovinu, nije bilo ničega. Tada je masa počela da beži, vičući ''Talibani su ovde!“ Videla je automobile sa ljudima u njima koji su držali crno -belu zastavu. Sa pasošem je odlučila da požuri na aerodrom, neko joj je obećao da će joj pomoći da izađe. Ali nikada nije uspela - put joj je blokirala velika gužva u saobraćaju. A let na koji je trebalo da se ukrca nikada nije poleteo, jer su Sjedinjene Države obustavile sve letove da bi prvo evakuisale američko osoblje, ispričala je ona.

-Još jedan član porodice koji je pokušao da pobegne je opljačkan. Prijatelj je stigao do aerodroma tražeći siguran prolaz, ali ostaje zaglavljen, sa još hiljadama ljudi. Postoje izveštaji da su američke trupe pucale u vazduh kako bi sprečile ljude da se ukrcaju na letove za američke diplomate i osoblje ambasade, dodala je.

Ona je takođe ispričala da je sestri rekla da uništi svoja lična dokumenta kao i da uništi svoju gitaru, jer talibani ne dozvaljavaju ženama da se bave muzikom i mogu da ubiju žene jer se bave umetnošću.

-Rekla mi je da to ne može da uradi, a ja sam je zaklela da mora, ispričala je ona.

Podsetimo, Kabul je pao 15. avgusta u ruke talibana. Pad Kabula stvorio je paniku, pošto je nekoliko hiljada stanovnika pokušalo da pobegne. Mnogi se otišli na aerodom, gde zapadne zemlje organizuju evakuaciju svojih državljana.

Američka zastava je 16. avgusta ujutro povučena sa ambasade SAD u Kabulu. Aerodrom obezbedjuje američka vojska. Vašington i njegovi saveznici pozivaju talibane da puste gradjane koji žele da odu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja