ŠTA JE ŠERIJAT ILI ISLAMSKI ZAKON? Evo kako se on primenjuje
Foto: Profimedia

objašnjenje

ŠTA JE ŠERIJAT ILI ISLAMSKI ZAKON? Evo kako se on primenjuje

Planeta -

Talibani su se izjasnili da će vladati Avganistanom prema šerijatu odnosno islamskom zakonu. Grupa je pre mesec dana zauzela glavni grad Kabul i sada je više od 95 odsto Avganistana pod talibanima.

Šta se dogodilo u Avganistanu?

Na pres konferencijama nakon preuzimanja kontrole u Avganistanu, talibani su govorili kako su se promenili te da će se pitanja kao što su mediji i ženska prava poštovati "u okvirima islamskog zakona".

Oni su dozvolili da se žene vrate na privatne univerzitete, ali pod uslovom da nose hidžab i da su u učionicama samo žene, a ukoliko to nije moguće da se one zavesama odvoje od muškaraca.

Takođe, oni su apelovali na žene da ne izlaze iz svojih domova zbog sopstvene bezbednosti, osim ako ne rade kao nastavnice ili u zdravstvu.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzai, kojoj su talibani pucali u glavu kada je imala 15 godina jer se borila za školovanje devojaka u Pakistanu, upozorila je prošlog meseca da talibansko tumačenje šerijatskog zakona može da bude strašno za sigurnost žena i devojaka u zemlji, prenosi BBC.

-Imala sam prilike da razgovaram sa par aktivistkinja u Avganistanu, uključujući i aktivistkinje za prava žena i one su takođe zabrinute i ne znaju kakav će im biti život, rekla je ona za BBC.

-Mnogo njih se seća šta se dešavalo između 1996. i 2001. godine i one su veoma zabrinute za svoju sigurnost, prava, zaštitu i školovanje, dodala je.

Talibani su poznati po svom striktnom interpretiranju šerijatskog zakona uključujući kazne kao što su javne egzekucije osuđenih ubica i preljubnika.

Šta je šerijat?

Šerijat je pravni sistem Islama.

Izveden je iz Kurana, islamske svete knjige i učenja proroka Muhameda, piše BBC.

Kuran
foto: Profimedia

Šerijat doslovno znači "jasan, dobro utaban put do vode".

Šerijatski zakon deluje kao kodeks života kojeg muslimani treba da se pridržavaju, uključujući molitve, post i donacije siromašnima.

Cilj mu je da muslimani shvate kako bi trebalo da vode svaki aspekt svog života prema Božjim željama, navodi se u tumačenju BBC-ja.

Šerijatsko pravo je islamski pravni sistem koji deluje i kao temeljni verski moralni kodeks islama i kao pravila koja se primenjuju na sva područja života- uključujući verske obaveze, svakodnevne rutine i lična uverenja.

Na primer, musliman koji se pita šta da uradi ako ih kolege pozovu u kafanu nakon posla može se obratiti šerijatskom stručnjaku za savet kako bi se uverio da deluje u pravnom okviru svoje vere, piše britanski sajt.

Druge oblasti svakodnevnog života u kojima se muslimani mogu obratiti šerijatu za smernice su porodični zakon, finansije i posao.

Kuran
foto: Profimedia

Koje su neke od teških kazni?

Šerijatski zakon deli krivična dela na dve opšte kategorije - krivična dela ''hudud'', koja su teška krivična dela sa utvrđenim kaznama, i "tazir" krivična dela, gde je kazna prepuštena diskrecionom pravu sudije.

Hudud prekršaji uključuju krađu, koja se može kazniti amputiranjem ruke počiniocu, i preljuba, za koju se takođe mogu izreći oštre kazne kao što je bičevanje.

Neke muslimanske zemlje usvajaju ili primenjuju takve kazne za prekršaje iz hududa, a istraživanja su pokazala da se stavovi muslimana prema oštrim kaznama za takva dela jako razlikuju.

Kako se donose presude?

Prema tumačenju BBC-a, postoji pet različitih škola šerijatskog prava, a doktrine se razlikuju po tome koliko se doslovno tumače tekstovi iz kojih proizlazi šerijatsko pravo.

Kao i svaki pravni sistem, šerijat je složen i njegova se praksa u potpunosti oslanja na kvalitet i obuku stručnjaka, navodi BBC.

Islamski pravnici izdaju smernice i presude. Smernice koje se smatraju formalno-pravnim rešenjima zovu se fatve.

Profesor Akbar Ahmed sa katedre za islamske studije na Američkom univerzitetu i bivši pakistanski visoki komesar za Veliku Britaniju i Irsku, objasnio je za USA today da je ''šerijatsko pravo, ili reč šerijat, postao u kontekstu savremene kulture veoma kontroverzan i iskrivljen u svom shvatanju''.

-Šerijat doslovno znači ''put'', objasnio je Ahmed.

-Svi sistemi i religije imaju put do boljeg, srećnijeg, prosperitetnijeg i pobožnijeg života, dodao je on.

Postoji li više tumačenja šerijata? Ahmed kaže da da i da je šerijat "vrlo jasno definisan Kuranom", ali tumačenje teksta naučnika, vlada i kultura drastično se razlikuje.

-Imate kroz vekove veoma afirmisane naučnike islama, kojina različite načine ga tumače, rekao je Ahmed.

-Na primer, učenjaci šiitskih muslimana mogu da imaju nešto drugačije tumačenje iste stvari. Naučnici u Indoneziji, istočnije, moguda imaju drugačije tumačenje, objašnjava on, dodajući da je sve to prilagođeno kulturnom kontekstu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track