NOVINARKA O KOJOJ SE PRIČA: Na prvoj zvaničnoj konferenciji talibana postavila veoma hrabro pitanje VIDEO
Foto: Printscreen Instagram/charlottebellis, Printscreen YT/ Old and current news

Šarlot Belis

NOVINARKA O KOJOJ SE PRIČA: Na prvoj zvaničnoj konferenciji talibana postavila veoma hrabro pitanje VIDEO

Planeta -

Na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare talibana, nakon što su preuzeli vlast u Kabulu jedna novinarka postavila je hrabro pitanje grupi naoružanih muškaraca, što je šokiralo svet.

Šarlot Belis, novinarka Al Džazire poreklom sa Novog Zelanda, sedela je ispred talibana u utorak. Premda su pojedini svetski mediji preneli da je bila jedina žena novinar kojoj je bilo dozvoljeno da prisustvuje prvoj zvaničnoj konferenciji talibana, sama Šarlot je na svom Tviteru napisala da su još dve novinarke, Avganistanke, bile prisutne i "mnogo hrabrije od nje same", kako je napisala.

U svakom slučaju, Šarlot nije želela da propusti priliku.

U snimku sa napetog događaja, ona je izgledala smireno dok se predstavljala novim vladarima Avganistana i postavila veoma hrabro pitanje, prenosi Dejli mejl.

"Želim da razgovaram sa vama o pravima žena i devojčica, o tome da li će ženama biti dozvoljeno da rade, a devojčicama da idu u školu. Koja uverenja možete dati ženama i devojkama da će njihova prava biti zaštićena?", upitala je Belis.

Zabijulah Mudžahid, portparol talibana, uveravao je novinarku da će islamski emirat dati ženama njihova prava u skladu sa šerijatskim zakonom.

"Garantujemo im sva prava u skladu sa islamom", rekao je on.

Šarlot je postavila pitanje koje hiljade uplašenih Avganistanki postavljaju same sebi otkako su talibani preuzeli kontrolu nad njihovim životima i kućama.

Prisustvo novinarki na konferenciji može da se shvati kao tračak nade za žene u zemlji, kao i to da možda neće biti isto kao za vreme prethodne vladavine talibana.

Podsetimo, talibani su u nedelju zauzeli Kabul, a žene su od tada bile primetno odsutne na glavnim avganistanskim informativnim kanalima.

Međutim, Tolo Njuz, jedan od avganistanskih medijskih giganata, pre dva dana je dopustio novinarki da vodi vesti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track