UN UPOZORAVA! TALIBANI IDU OD VRATA DO VRATA Traže one koji su na njihovoj crnoj listi VIDEO
Foto: WAKIL KOHSAR / AFP / Profimedia

u potrazi su za onima koji su radili za strance

UN UPOZORAVA! TALIBANI IDU OD VRATA DO VRATA Traže one koji su na njihovoj crnoj listi VIDEO

Planeta -

Nakon osvajanja Kabula, talibani su krenuli u potragu za ljudima koji su radili za NATO snage ili prethodnu avganistansku vladu, navodi se u upozoravajućem dokumentu UN.

U dokumentu se navodi da militanti idu od vrata do vrata u potrazi za metama i prete njihovim članovima porodice.

Otkako su preuzeli vlast, talibani pokušavaju da ubede Avganistance da "neće biti osvete", ali kako prenosi BBC, postoji strah da se nisu mnogo promenili od 1990-tih.

Upozorenje da grupa cilja "saradnike" objavljeno je u poverljivom dokumentu RHIPTO norveškog centra za globalne analize, koji pruža obaveštajne podatke UN.

-Ima mnogo osba koje su talibani targetirali i pretnje su kristalno jasne. Piše da će ih talibani, ukoliko se ne predaju, uhapsiti i procesuirati, ispitati i kazniti članove njihove porodice, rekao je za BBC Kristijan Neleman, koji stoji iza grupe koja je napravila izveštaj.

On je upozorio da svi koji su na crnoj listi talibana su u opasnosti i da bi moglo da dođe do masovne egzekucije.

Strane sile nastavljaju sa naporima da svoje državljane izvedu iz Avganistana. Zvaničnik NATO-a rekao je u petak da je više od 18.000 ljudi evakuisano sa aerodroma u Kabulu u poslednjih pet dana.

Očekuje se da se još oko 6.000 ljudi, među kojima su bivši prevodioci za strane oružane sile, evakuišu do petka ujutru. Cilj je da se napori evakuacije udvostruče tokom vikenda, dodao je zvaničnik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja