ŠPANSKA MINISTARKA ODBRANE: Haos na aerodromu Kabul moguće je rešiti formiranjem koridora iz grada do aviona!
Foto: EPA/ STRINGER

Masovna evakuacija

ŠPANSKA MINISTARKA ODBRANE: Haos na aerodromu Kabul moguće je rešiti formiranjem koridora iz grada do aviona!

Planeta -

Od kada su talibani preuzeli prestonicu Avganistana iz kabula u svet odletelo je više od 18.000 osoba i to stranaca, pripadnika diplomatskih misija i humanitarnih organizacija, kao i Avganistanaca koji su sarađivali sa američkom vojskom i vojskama ostalih članica NATO.

Uviđajući sav haos koji vlada na kabulskom aerodromu Španci su upozorili da neki avioni odlaze puni, a neki prazni. Desilo se i da u opštem metežu jedna avganistanska porodica na aerodromu ostavila ćerku, koja se izgubila u gužvi.

Međutim, uprkos tome da talibani upozoravaju da oni bez potrebnih papira se ne približavaju aerodromu, tamo uprkost pucnjavi i pretnjama stiže sve više ljudi koji žele da odu iz Kabula, od kada su talibani preuzeli vlast. Strane države i dalje se trude da svoje državljane evakuišu iz Avganistana.

Jedan funkcioner NATO naveo je da je od 15. juna pa do 20 sa kabulskog aerodroma otišlo 18.000 ljudi, a njih 6.000 je u planu za odlazak.

Španska ministarka odbrane Margarita robles je upozorila, da njihovi vojni transportni avioni odlaze delimično prazni. Kako je doldala jedna od avganistanskih porodica , koju su evakuisali Španci, za sobom je morala da ostavi ćerku, koja se izgubila u gužvi.

Ona je za radio RNE rekla, da bi rešenje bilo uspostavljanje koridora do aerodroma, ali je to trenutno problem, jer situaciju u samom gradu niko ne kontroliše. Roblesova je dodala i da od kada je zemlju napustio i predsednik Ašraf Gani, da su sa aerodroma otišli i kontrolori leta i obezbeđenje aerodroma, što je prouzrokovalo neoperativnost aerodroma, dokle čitavu situaciju iz haosa nisu izvukli američki vojnici.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track