NJEGOVA GLAVA UCENJENA JE NA 5 MILIONA DOLARA! Najtraženija logističar talibana i operativac AL KAIDE vratio se u Kabul VIDEO
Foto: Printscreen rewardsforjustice

EL DORADO ZA DŽIHADISTE

NJEGOVA GLAVA UCENJENA JE NA 5 MILIONA DOLARA! Najtraženija logističar talibana i operativac AL KAIDE vratio se u Kabul VIDEO

Planeta -

Khalil al Rahman Hakani koji se smatrao talibanskim lobistom, čovek koji je prikupljao novac od raznih sponzora za talibanski pokret, osnivač mreže Hakani i osoba za kojom su Sjedinjene Države raspisale nagradu od pet miliona dolara za njegovo hapšenje vratio se na velika vrata u Kabul posle zauzimanja tog grada od strane talibana.

Sjedinjene države sumnjiče Hakanija da je početkom 2010 godine obezbeđivao novac talibanima u avganistanskoj provinciji Logar. Khalil je 2009. bio jedan od nekoliko ljudi odgovornih za pritvoaranje zatvorenika koje su uhvatili talibani i borci Hakkani mreže.

Khalil hakani, poternica
foto: Printscreen rewardsforjustice

Khalil je naredbe za talibanske operacije primao od svog sestrića Sirajuddina Hakkanija. Khalil je takođe delovao u ime Al-Kaide i bio povezan sa terorističkim operacijama Al-Kaide. Godine 2002. raspoređivao je ljude da pojačaju elemente Al-Kaide u provinciji Paktia.

Ministarstvo finansija SAD proglasilo je Khalila al-Rahmana Hakkanija za posebno imenovanog globalnog teroristu prema Izvršnoj naredbi 13224 od 9. februara 2011.

Na slici koja je pojavila na društvenim mrežama Hakani je pozirao nasmejan prilikom susreta sa Gulbudinom Hekmetajrom, političarom i bivšim mudžahedinskim liderom pokreta Hez e-Islami, koji je oid ranije imao konekcije sa talibanima, a posle ponovnog zauzimanja Kabula približio se ovom pokretu.

Hakani se danas obratio i pripadnicima ovog pokreta u jednoj džamiji u Kabulu. Pored njega bila je i naoružana pratnja.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track