Herceg Novom prete višednevne restrikcije vode
Foto: KURIR

Herceg Novom prete višednevne restrikcije vode

Planeta -
Herceg Novi 70 odsto potrebnih količina vode dobija iz sistema "Plat" u susednoj Hrvatskoj i radovi na hidrocentrali ostavili bi u septembru ovaj primorski grad sedamnaest dana bez vode

PODGORICA - Herceg Novom prete višednevne restrikcije u snabdevanju vodom zbog radova na hidrocentrali "Dubrovnik" u susednoj Hrvatskoj.

Herceg Novi 70 odsto potrebnih količina vode dobija iz sistema "Plat" u susednoj Hrvatskoj i radovi na hidrocentrali ostavili bi u septembru ovaj primorski grad sedamnaest dana bez vode, preneli su podgorički mediji.

Rukovodstvo opštine na čelu sa gradonačelnikom Dejanom Mandićem ovih dana sa čelnicima hidrocentrala "Dubrovnik" i "Trebišnjica" pokušava da pronađe rešenje kako bi se izbegle restrikcije, druge od početka leta.

Gradonačelnik Mandić kazao je da su propali pregovori o prolongiranju radova na hidrocentrali do jeseni, kada prođe suša zbog koje presušuje lokalno izvorište. Mandić smatra da gradu u slučaju restrikcija preti "ekološka katastrofa" i da bi razgovore trebalo podići na državni nivo.

Zamenu agregata starog četiri decenije na hidrocentrali "Dubrovnik" dogovorile su elektroprivrede Republike Srpske i Hrvatske, sa čime je dopisom upoznat i lokalni vodovod radi blagovremene pripreme.

Herceg Novi je i u junu 22 dana bio bez vode iz sistema Trebišnjica-Plat zbog čišćenja hidrotunela. U tom periodu su, međutim, lokalna izvorišta imala dvostruko veće količine vode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track