SUKOB Izraelski borbeni avioni gađali uporišta Hamasa u Gazi
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

napad se dogodio tokom demonstracija

SUKOB Izraelski borbeni avioni gađali uporišta Hamasa u Gazi

Planeta -

Izraelski vojni avioni napali su kasno u subotu uporišta Hamasa u Gazi, izvestila je vojska nakon što je ranije u sukobima na granici teško povređen izraelski vojnik i ranjen je 41 Palestinac.

Sukob se dogodio tokom demonstracija u Gazi koji je organizovao Hamas i druge frakcije kako bi izrazili podršku Jerusalimu, gde su sukobi Palestinaca i izraelske policije dovele do 11-dnevnog sukoba u maju.

Stotine Palestinaca okupilo se u blizini vrlo utvrđene granice sa Gazom, mnogi su pokušali da pređu ogradu, a drugi su bacali eksploziv prema izraelskim vojnicima, izvestila je izraelska vojska.

-Trupe IDF-a (izraelska vojska) odgovorile su sredstvima za suzbijanje nereda, uključujući, po potrebi, i vatreno oružje, navodi se u saopštenju vojske.

Među dvoje teško povređenih Palestinaca bio je i 13-godišnji dečak koji je pogođen metkom u glavu, saopštilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

Ostale povrede opisane su kao umerene, uključujući i hice iz vatrenog oružja u udove, leđa i stomak.

Izraelski borbeni avioni "pogodili su četiri skladišta i proizvodne pogone koji pripadaju Hamasu", poručili su iz vojske.

Za sada nema izveštaja o povređenima ili šteti.

Vojska je takođe poslala dodatne snage u pogranično područje Gaze, a izraelski mediji navode da je vojska povećala razmeštanje svog protivraketnog sastava Gvozdena kupola.

Nasilje je usledilo nakon što je Izrael najavio obnavljanje katarske pomoći Gazi, u potezu koji se smatra podupiranjem krhkog primirja kome je posredovao Egipat u maju.

Portparol Hamasa Favzi Barhoum rekao je da su zračni napadi u subotu pokazali da Izrael "pokušava prikriti svoj neuspjeh i razočaranje pred postojanošću našeg naroda i njihovim hrabrim otporom".

Najmanje 250 Palestinaca i 13 u Izraelu ubijeno je u svibanjskom sukobu, u kojem su militanti iz Gaze ispalili rakete prema izraelskim gradovima, a Izrael je odgovorio zračnim napadima.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track