Prevara veka u Kini: Dvojnicu poslala na doživotnu!

Prevara veka u Kini: Dvojnicu poslala na doživotnu!

Planeta -
Gu Kajlaj, supruga kineskog političara koja je osuđena na doživotni zatvor zbog ubistva britanskog biznismena, unajmila ženu koja liči na nju da odsluži kaznu umesto nje

PEKING - Nameštaljka.Kineskinja Gu Kajlaj (53), žena nekadašnjeg visokog funkcionera Komunističke partije Bo Silaja, koja je osuđena na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva britanskog biznismena Nila Hejvuda, na robiju će poslati svoju dvojnicu, spekulišu strani mediji. Oni su, poredeći slike Gu tokom suđenja i pre nekoliko godina, došli do zaključka da nije u pitanju ista žena.Britanski Dejli mejl navodi da su stručnjaci koji su ispitivali sličnost između Gu Kajlaj na fotografiji iz 2007. s jednom koja je snimljena u sudu koristili i specijalni softver za prepoznavanje i zaključili da žena u sudnici nije bila Gu. Naime, dokaz je i to što je osuđenica mnogo deblja nego što bi Gu bila da je toliko vremena provela u zatvoru. Zato mediji ističu da se supruga kineskog političara najverovatnije nagodila s Komunističkom partijom, pa će svoju kaznu izdržavati u kućnom pritvoru, dok će neka druga žena umesto nje sedeti u zatvoru.Gu Kajlaj nedavno je priznala da je u novembru cijanidom otrovala Britanca Nila Hejvuda i zbog toga je osuđena na smrtnu kaznu sa odlaganjem od dve godine, a takve kazne se u Kini obično zamenjuju doživotnom robijom. Takođe, moguće je da će se njena kazna smanjiti i na 25 godina ako za dve godine ne počini nikakvo krivično delo.Inače, njen muž Bo Silaj smenjen je u martu s pozicije lidera Komunističke partije u Čungćingu, gradu na jugozapadu Kine, i ostao je bez karijere. Do trenutka kad je izbio skandal s ubistvom Britanca, Silaj je važio za jednog od favorita za prestižno mesto u Politbirou partije.

Za 6.000 € služe tuđu kaznuVeliki broj bogatih Kineza koji su osuđeni zbog nekog prekršaja ili zločina unajmljuje ljude da ih za određenu svotu novca glume i odsluže njihovu kaznu. U Kini je to tako česta pojava da oni čak imaju i poseban izraz za to - „ding cuej“ (ding - zamena, cuej - zločin).Jedan bogati Kinez vozio je bez dozvole i ubio motociklistu. Za 6.000 evra unajmio je čoveka koji je robijao umesto njega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track