LUDILO U AUSTRALIJI: Ubili pse zbog rigidnog tumačenja karantina, problem bili volonteri iz prihvatlišta za životinje! VIDEO
Foto: Profimedia

tuga

LUDILO U AUSTRALIJI: Ubili pse zbog rigidnog tumačenja karantina, problem bili volonteri iz prihvatlišta za životinje! VIDEO

Planeta -

Nekoliko pasa koji su trebalo da završe u skloništu za životinje navodno je ubijeno u ruralnoj Australiji zbog tumačenja pravila karantina od strane lokalnih vlasti.

Veće Burk Šajera u Novom Južnom Valesu navodno je ubilo životinje kako bi sprečilo volontere iz prihvatilišta sa sedištem u Kobaru da putuju po državi po životinje i potencijalno šire virus.

Kancelarija lokalne uprave (OLG), vladina nadzorna agencija, rekla je za Sidni Morning Herald da je veće tvrdilo da „štiti svoje zaposlene i zajednicu“ od rizika prenošenja korone. Portparol OLG je rekao da zvaničnici istražuju da li su prekršena neka pravila o okrutnosti prema životinjama, prenosi Independent.

Izvor je rekao novinama da su volonteri prihvatilišta uveli mere zaštite od virusa korona za postupanje sa psima, od kojih je jedan navodno tek bila majka.

Zdravstveni zvaničnici rekli su da u Kobaru nije bilo nedavno lokalno stečenih slučajeva korona, iako su fragmenti virusa pronađeni u kanalizacionom sistemu ove oblasti.

Ova odluka izazvala je bes među borcima za prava životinja. "Duboko smo uznemireni i potpuno zgroženi ovim bezosećajnim odstrelom pasa i potpuno odbacujemo neprihvatljiva opravdanja veća da je ovo ubistvo očigledno izvršeno kao deo plana za zaštitu od korone", rekla je Liza Rajan, regionalna menadžerka kampanje Animal Liberation, koja je pozvala da se stvar istraži.

Novi Južni Vels trenutno je u blokadi nakon naglog porasta slučajeva uzrokovanih varijantom Delta. U ponedeljak je država zabeležila 818 novih infekcija - povećanje od 71 odsto u odnosu na 478 prijavljenih pre nedelju dana.

Međutim, skloništima za životinje je dozvoljeno da nastave sa radom u Novom Južnom Velsu tokom zatvaranja, sve dok imaju odgovarajuća ograničenja za sprečavanje širenja virusa.

Prošle nedelje je zatvaranje u Sidneju produženo najmanje do kraja septembra.

Australijski premijer Skot Morison nagovestio je u nedjelju da bi strategija zemlje za nulti koronavirus za suzbijanje virusa uskoro morala biti okončana zbog veće prenosivosti varijante Delta.

"(Zaključavanja) su nažalost neophodna za sada, a mi ćemo nastaviti da pružamo zdravstvenu i prihodovnu podršku da provučemo ljude, ali oni neće biti potrebni predugo", rekao je on.

Morison je rekao da će se vladini prioriteti prebaciti "na to da se sagleda koliko ljudi postaje ozbiljno bolesno i da im je potrebna hospitalizacija".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track