ZONA SUMRAKA Spajk Li priznao kako veruje da su kule STC srušene iznutra u kontrolisanoj eksploziji!
Foto: Profimedia

BLIŽI SE GODIŠNJICA

ZONA SUMRAKA Spajk Li priznao kako veruje da su kule STC srušene iznutra u kontrolisanoj eksploziji!

Planeta -

Gorivo u avionima koji su udarili u Svetski trgovinski centar nije moglo da stvori dovoljno toplote da se istopi čelik u zgradama, tvrdi reditelj

Užas Požar u jednoj od kula posle udara aviona
Užas Požar u jednoj od kula posle udara avionafoto: Profimedia

Poznati holivudski reditelj Spajk Li izjavio je kako veruje u jednu od teorija zavere po kojoj je rušenje kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra prilikom terorističkog napada na Ameriku 11. septembra 2001. zapravo izvedeno pomoću kontrolisane eksplozije iznutra! U intervjuu za Njujork tajms Li je diskutovao o svojoj novoj dokumentarnoj seriji "Njujork epicentar: 9/11-2021 1/2", koja traje osam sati.

Policija ga odbila

Prvi deo serije je emitovan na televiziji HBO u nedelju i fokusira se na Njujorčane i njihovu reakciju na terorističke napade i pandemiju koronavirusa. Dokumentarac uključuje i intervjue s njujorškim političarima poput senatora Čaka Šimera i gradonačelnika Bila de Blasija, kao i zdravstvenim radnicima, vatrogascima i aktivistima.

Misterija zgrade broj 7 - Bila operativni centar?

Zgrada broj sedam u kompleksu Svetskog trgovinskog centra izgrađena je 1987. Prilikom napada urušila se neposredno posle kula bliznakinja. Zvanično objašnjenje je da se zgrada urušila usled požara koji se proširio s kula bliznakinja, kao i da je teško oštećena pri njihovom rušenju. Pristalice teorija zavere tvrde da je ona namerno srušena jer je u njoj bio operativni centar za izvođenje napada od 11. septembra, dok drugi navode da je srušena kako bi se prikrila korporativna prevara.

Predstavnici policije su odbili da učestvuju zbog stavova koje reditelj iznosi o predstavnicima javnog reda i mira. Poslednji deo dokumentarca posvećen je pripadnicima grupe koja veruje u zaveru "Arhitekte i inženjeri 9/11 - istina", grupe koja veruje da je američka vlada umešana u najveći teroristički napad u istoriji. Reporter Redži Agvu je pitao reditelja da li veruje u zvanično objašnjenje o rušenju STC: - Količina toplote koja je potrebna da se istopi čelik nije mogla da bude dostignuta s gorivom iz aviona koji su udarili u kule - rekao je Li i nastavio: - A onda dolazimo do načina na koji se srušila "zgrada broj 7". Kad je postavite pored zgrada koje se urušavaju, izgleda kao da gledate u potpuno istu stvar - naveo je Li.

Teorija zavere

On misli na "zgradu broj 7", koja se urušila neposredno posle kula bliznakinja i za koju pristalice teorija zavere takođe tvrde da je srušena u kontrolisanoj eksploziji iznutra.

Politički aktivan - Zakleti demokrata

Reditelj Spajk Li spada među najaktivnije donatore Demokratske stranke. On je 2012. godine organizovao donatorsko veče za Baraka Obamu u svojoj vili na Menhetnu. Podržao je senatora iz Vermonta Bernija Sandersa na stranačkim izborima pre predsedničkih izbora 2016. Podržao je i Kamalu Haris, sadašnju potpredsednicu SAD.

- Postavljam pitanja i nadam se da će nasleđe ovog dokumentarca biti pokretanje saslušanja u Kongresu. Ljudi neka sami odluče. Moj zadatak je da u film stavim što više informacija, a gledaoci neka sami odluče za sebe šta se dogodilo. Poštujem inteligenciju gledalaca - zaključio je Li.

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track