ISIS-K NOVO LICE TERORA U AVGANISTANU: Ubijaju po školama i bolnicama, gori su od talibana VIDEO
Foto: Printscreen YT/Defence Fresh News

prava pretnja nisu talibani

ISIS-K NOVO LICE TERORA U AVGANISTANU: Ubijaju po školama i bolnicama, gori su od talibana VIDEO

Planeta -

U svetlu talibanskog zauzimanja Avganistana i evakuacije zapadnih snaga, koja se odvija ubrzanim tempom zbog straha od toga šta bi se moglo da se dogodi po završetku roka nakon 31. avgusta, stručnjaci za bezbednost smatraju kako prava pretnja ne dolazi od talibana.

Američki predsednik Džo Bajden u nedavnom obraćanju javnosti je adresirao grupu koju ističe kao razlog svojih strahova, a to je ISIS-K, za koju veruje da bi mogla da pravi haos na kabulskom aerodromu napadom na američke i trupe zapadnih saveznika, a sve sa ciljem destabilizacije napora talibana da formiraju vladu, piše Dejli mejl

ISIS-K predstavlja članove Islamske države smeštene na područjima uglavnom Avganistana i Pakistana, u pokrajini Korasan zbog čega u nazivu i imaju sufiks "K".

Osnovani su 2015. godine, mahom od pripadnika talibanskih snaga. Same talibane smatraju liberalima, a cilj im je, baš kao i matičnoj organizaciji, da stvore nadnacionalni islamski kalifat sa strogim šerijatskim zakonom.

Dosad su organizovali preko 100 napada na civilne mete i preko 250 napada na vojne mete američkih i britanskih saveznika, od kojih se posebno ističu krvavi auto-bombaški napadi na bolnicu Sardar Mohamad Daud Kan (30 mrtvih doktora i pacijenata i 80 ranjenih) i žensku školu Sajed Al-Šahda (68 mrtvih, 165 ranjenih).

Grupa je posebno poznata po tome što brojne krvoločne uspehe objavljuju na internetu, što im dalje služi za regrutovanje novih, radikalizovanih članova.

Posebno su aktivni u regrutovanju mladića koje nazivaju "mladuncima kalifata", a u jednom takvom videu mogu da se vide dvojica mladića koji hladnokrvno likvidiraju optužene za špijunažu.

Prvi lider ove zastrašujuće grupe bio je pakistanski taliban Hafiz Said Han koji je, kao i njegov šef PR-a, Šeik Makbul, bio zadužen da se za grupu čuje zahvaljujući divljačkim terorističkim napadima, a na ove pozicije postavio ih je tadašnji lider cele Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadi.

Za početak su organizovali manje napade, a što je i dalje bilo dovoljno da dođu pod nadzor Pentagona koji ih je 2016. svrstao pod terorističke organizacije. Kan je te iste godine ubijen u američkom napadu drona.

Na čelu grupe ga je nasledio Abdul Hasib, koji je i orkestritao napad na gore spomenutu bolnicu, ali je postao notoran zbog pokolja lokalnih plemenskih vođa pred očima njihovih porodica, da bi na kraju oteo ženske članove porodica koje su bile primorane da postanu seksualne robinje njegovih ratnika. Hasib je, pak, ubjien u napadu avganistanskih specijalnih snaga na njegovo sklonište u aprilu 2017. godine.

Istog meseca, Amerikanci su odlučili da bace najveću neatomsku bombu u svom arsenalu, GBU-43 Massive Ordnance Air Blast (MOAB), poznatu i kao "majka svih bombi", na ključnu pećinu i sistem tunela u avganistanskoj provinciji Nangarhar, a koja je pobila više od 100 ratnika ISIS-K. U seriji napada dronovima takođe su ubili Hasibove naslednike, Abu Sajeda i Abu Sad Orakzaija, kao i 80 odsto ratnika grupe čija brojnost je sa tri-četiri hiljade vernih vojnika pala na manje od 800 do kraja 2018. godine.

Ipak, kako je to slučaj sa gotovo svakom militantnom grupom na području, ni to nije bilo dovoljno za istrebljenje budući da bi pristizali ratnici iz drugih ćelija ISIS-a širom bliskoistočnog i srednjoazijskog regiona.

Trenutni lider grupe je, kako se veruje, Šahab al-Muhadžir, takođe poznat kao Sanaulah. Grupa se nakon 2018. regrupisala, a Bajdenov strah se prikazuje kao osnovan, budući da je Sanaulah opisan kao iskusni gerilac sa iskustvom organizovanja kompleksnih napada, krvavih pokolja i gerilskih operacija koje za cilj imaju da isteraju sve strane "krstaši" sa područja Avganistana. I dok ga se američki predsednik boji zbog mogućnosti organizovanja napada na njegove trupe u kabulskom aerodromu, obaveštajni izvori smatraju kako Sanaulah ima malo ili nimalo kapaciteta za organizaciju kompleksnijih napada na Zapadu.

I dok će vojnici zapadnih, savezničkih vojski biti sigurni jednom kad dođu u svoje zemlje, pitanje je šta će biti sa Avganistancima koji će ostati na milost i nemilost "liberalnih" talibana i još mnogo krvoločnijih i tvrdokornijih pripadnika ISIS-K.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track