BARNIJE ZA PREDSEDNIKA: Bivši EU pregovarač za Bregzit planira da se kandiduje u Francuskoj
Foto: EPA/ OLIVIER HOSLET / POOL

izbori u francuskoj

BARNIJE ZA PREDSEDNIKA: Bivši EU pregovarač za Bregzit planira da se kandiduje u Francuskoj

Planeta -

Bivši pregovarač Evropske unije za pitanje Bregzita biće kandidat desnice na predstojećim izborima u Francuskoj.

Mišel Barnije planira da se kandiduje protiv predsednika Emanuela Makrona na predsedničkim izborima iduće godine, a kao glavno predizborno obećanje izdvojio je ograničavanje imigracije.

"U ovim teškim vremenima, doneo sam odluku i odlučan sam da se borim... i budem predsednik Francuske koja je pomirena, koju poštuju i koja ima poštovanje svojih građana", rekao je on televiziji TF1.

Barnije će, piše AFP, imati priličnu konkurenciju kao kandidat desnice ali se nada da će njegovo dugogodišnje iskustvo u politici odneti prevagu, uključujući, kako je rekao "izvanredne" pregovore o razlazu Evropske unije i Velike Britanije.

Barnije je rekao da je tokom više godina pregovaranja o Bregzitu, morao da sarađuje sa "šefovima država i vlada kako bi sačuvao jedinstvo svih evropskih zemalja".

Na pitanje zašto želi da stane na crtu Makronu, sa kojim je sarađivao tokom Bregzita, Barnije je rekao da želi da "promeni zemlju" i "povrati autoritet države". Zauzevši nešto tvrđi, desničarskiji stav od Makrona, Barnije je rekao i da želi da "ograniči i kontroliše imigraciju" i da će, ako bude izabran, predložiti moratorijum na imigraciju.

Barnije je bio komesar EU za unutrašnje pitanje od 2010. do 2014. godine, da bi potom postao glavni pregovarač za Bregzit. Barnije (70) je veteran francuske politike i bio je na čelu više važnih ministarstava uključujući ministarstvo spoljnih poslova.

Član je desničarske Republikanske stranke i najpoznatiji je od četvoro kandidata partije koji su najavili da će se kandidovati. Ako ne bude očiglednih favorita, republikanci bi mogli da organizuju izbore unutar stranke kako bi izabrali kandidata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track