PROPUST KOJI BI MOGAO DA BUDE SMRTONOSAN: Britanci u ambasadi ostavili kontakte avganistanskih saradnika, tamo su sad talibani
Foto: EPA/AKHTER GULFAM

KAKVA JEZIVA GREŠKA

PROPUST KOJI BI MOGAO DA BUDE SMRTONOSAN: Britanci u ambasadi ostavili kontakte avganistanskih saradnika, tamo su sad talibani

Planeta -

Britanske diplomate napravile grešku koja bi njihove aganistanske saradnike mogla da košta glave.

Osoblje britanskog ministarstva spoljnih poslova ostavilo je dokumente sa kontaktima Avganistanaca koji rade za njih razbacane po tlu u krugu britanske ambasade u Kabulu koju su zauzeli talibani, prenosi list Tajms.

"Povlačenje naše ambasade teklo je ubrzano kako se situacija u Kabulu pogoršavala. Učinjeni su svi napori da se uništi osetljiv materijal", rekao je portparol ministarstva Rojtersu.

Papire sa podacima sedmoro Avganistanaca pronašao je novinar Tajmsa u utorak, dok su talibanski borci patrolirali ambasadom.

Britanski list je naveo da je ministarstvu spoljnih poslova predao detalje o tri pripadnika avganistanskog osoblja i njihovih osmoro članova porodice.

"Od ključne je važnosti da smo sada uspeli da ove tri porodice sklonimo na bezbedno", rekao je portparol ministarstva.

List Tajms je kontaktirao nekoliko imena sa papira pronađenih u krugu ambasade i utvrdio da nekoliko saradnika sa porodicama nije uspelo da se dokopa aerodroma odakle se evakuišu iz zemlje.

Iako su talibani obećali da se neće svetiti, poučeni iskustvom njihove ranije vladavine, mnogi strahuju da to obećanje neće biti ispunjeno i da će saradnici američke i drugih vlada biti brutalno kažnjeni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track