2.000 GODINA STARI DAROVI ZMIJOLIKOM BOGU: Meksički arheolozi pronašli neobične votivne darove u misterioznom tunelu drevnog grada
Foto: Daniel Sambraus / AKG / Profimedia

arheologija

2.000 GODINA STARI DAROVI ZMIJOLIKOM BOGU: Meksički arheolozi pronašli neobične votivne darove u misterioznom tunelu drevnog grada

Planeta -

Pre gotovo 2000 godina, drevni narod Teotivakana položio je prelepe bukete cveća na lomaču i zapalio je.

Arheolozi su sada pronašli ostatke tog iznenađujuće očuvanog cveća u tunelu koji vijuga ispod piramide drevnog grada u blizini današnjeg Meksiko Sitija.

Sama piramida je ogromna. Kada je sagrađena bila je visoka 23 metra, viša od Sfinge u Gizi. Piramida je deo većeg Hrama pernate zmije, sagrađenog u čast Kecalkoatla, zmijskog boga koga su obožavali u Mezoamerici.

Arheolozi su pronašli bukete cveća 18 metara pod zemljom, na najdubljem kraju tunela, rekao je Serđio Gomez-Čavez, arheolog meksičkog Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju koji je šef istraživanja tunela.

Brojni komadi grnčarije kao i skulptura Tlaloka, boga kiše i plodnosti, pronađeni su pored buketa.

Buketi su, rekao je on Lajv Sajensu, najverovatnije bili deo rituala plodnosti koji su starosedeoci izvodili u tunelu. Njegov tim se sada nada da će moći da otkriju o kom cveću je reč i tako saznaju više o samim ritualima.

Istraživački tim je bukete otkrio pre nekoliko nedelja. Svaki buket ima više vrsta cveća - jedan je imao 40 a jedan čak 60 cvetova, rekao je Gomez-Čavez.

Arheolozi su pronašli ostatke ogromnih lomača na kojima su buketi goreli. Čini se da su ljudi prvo polagali bukete na zemlju a potom ih prekrivali ogromnom količinom drveta zbog čega su mnogi preživeli plamen.

Tunel koji Gomez-Čavez istražuje sa svojim timom otkriven je 2003. i u njemu je pronađeno hiljade predmeta, uključujući skulpture, grnčariju, zrna kakaa, obsidijan, ostatke životinja pa čak i minijaturni pejzaž sa jezerima žive.

Arheolozi i dalje ne znaju zašto je tunel napravljen i za šta je korišćen.

U Teotivakanu postoji nekoliko piramida a grad je cvetao u periodu od 100. godine p.n.e. do 600. godine nove ere. Pokrivao je površinu od 20 kvadratnih kilometara i u njemu je živelo 100.000 ljudi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja