VIŠE OD POLA VEKA ROBIJA ZBOG UBISTVA BOBIJA KENEDIJA: Sirhan Sirhan pred pomilovanjem, 15 puta odbijen za ukidanje doživotne
Foto: EPA / FBI HANDOUT BEST, AFP / AFP / Profimedia, screenshot youtube

uskoro konačna odluka

VIŠE OD POLA VEKA ROBIJA ZBOG UBISTVA BOBIJA KENEDIJA: Sirhan Sirhan pred pomilovanjem, 15 puta odbijen za ukidanje doživotne

Planeta -

Kalifornijski odbor za pomilovanje predložio je u petak uslovno puštanje na slobodu muškarca osuđenog za ubistvo Roberta F. Kenedija 1968. godine.

Sirhanu Sirhanu (77) ranije je petnaest puta odbijen zahtev za ukidanje doživotne zatvorske kazne na koju je osuđen pre pet decenija.

Odluka kalifornijskog Odbora za pomilovanja, koji čine dve osobe, ne znači da će Sirhan automatski biti pušten na slobodu.

Prvo će se odluka odbora tri meseca razmatrati, a ako ne bude prigovora, konačnu reč ima demokratski guverner Gevin Njusom, koji se u septembru suočava sa glasanjem o opozivu.

Kenedi, mlađi brat ubijenog predsednika Džona F. Kenedija, učestvovao je u kampanji za demokratskog predsedničkog kandidata kada je na njega izvršen atentat u hotelu u Los Anđelesu.

Robert je ubijen samo nekoliko meseci nakon ubistva vođe pokreta za građanska prava crnaca Martina Lutera Kinga i u vreme kada je podeljena Amerika bila snažno angažovana u izuzetno nepopularnom ratu u Vijetnamu.

Sirhan je osuđen na smrt 1969., nakon što je priznao krivicu. Nekoliko godina kasnije ta je presuda promenjena u doživotnu zatvorsku kaznu.

Sirhan Sirhan
foto: EPA / FBI HANDOUT BEST

Međutim, ubrzo su se pojavile sumnje u njegovu stvarnu odgovornost za smrt Bobija Kenedija, a neki su tvrdili da je možda postojao i drugi atentator u Hotelu Ambasador 5. juna 1968.

"Pogrešna osoba"

Senator Kenedi je na dan ubistva slavio pobedu na predizborima za predsedničkoga kandidata Demokratske stranke i održao govor u hotelu. U kuhinji, gde se upoznavao sa osobljem, pogođen je iz vatrenog oružja, kao i nekoliko ljudi u njegovoj pratnji, uključujući Pola Šradea, koji je dobio metak u glavu.

Šrade, zajedno sa Kenedijevim sinom, tražio je puštanje Sirhana, tvrdeći da dokazi protiv njega nisu uverljivi.

"To je dobra odluka", kazao je Šrade u petak za AFP. "Zaista sam zahvalan odboru za pomilovanja jer je dao šansu Sirhanu da ode kući", dodao je.

Mlađi Kenedijev sin je tokom saslušanja u petak govorio u prilog puštanju Sirhana, objavili su mediji.

Robert F. Kenedi mlađi je pak poslao pismo podrške odboru. On je 2018. rekao za Vašington Post da je posetio Sirhana u zatvoru u kalifornijskoj pustinji i da se uverio kako je on nepravedno osuđen. "Otišao sam tamo jer sam bio znatiželjan i uznemiren dokazima koje sam video", kazao je.

"Bio sam uzrujan jer bi pogrešna osoba mogla da bude osuđena za ubistvo mog oca. Moj otac je bio državni tužilac i mislim da bi bio besan ako bi neko bio u zatvoru zbog zločina koji nije počinio", napomenuo je.

Sumnje u Sirhanovu krivicu pojavile su se tokom suđenja, kada su tužitelji izradili zapisnik o obdukciji koji je pokazao da je Kenedi pogođen iz neposredne blizine s leđa. Svedoci su pak govorili da je Sirhan bio ispred Kenedija.

Tokom godina pokazalo se da je 13 hitaca ispaljeno u kobnoj noći. Iz Sirhanovog je oružja moglo biti ispaljeno samo osam metaka. Palestinac Sirhan je rekao na suđenju da je mrzeo Kenedija zbog podrške Izraelu.

Dinastija

Opisana kontroverza podseća na ubistvo Džona F. Kenedija iz 1963. Naime, neki istoričari insistiraju da nije samo jedna osoba pucala na tadašnjeg američkog predsednika.

Robert Kenedi
foto: Printscreen YT

Nakon ubistva Roberta F. Kenedija, Hjubert Hamfri je postao demokratski predsednički kandidat, ali njegova bliskost sa Lindonom Džonsonom i nepopularnim Vijetnamskim ratom, uticali su na pobedu Ričarda Niksona.

Dinastija Kenedi često se opisuje kao američki fenomen najsličniji kraljevskoj porodici. Njihovo bogatstvo i politička moć uticali su na generacije Amerikanaca, kao i skandali u koje su bili upleteni.

Za Džona F. Kenedija se govorilo da je bio povezan sa mafijom, navodno je imao aferu sa Marilin Monro i Marlin Ditrih.

Najzloglasnije je to što je senator Ted Kenedi - Bobijev i Džonov brat - 1969. u automobilskoj nesreći ubio 28-godišnju Meri Džo Kopečni i pobegao. Takozvani Čapakvidički incident ostavio je mrlju na porodičnom nasleđu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja