KOLIKO ORUŽJA IMAJU TALIBANI? Od blek hok helikoptera do hamvija i minobacača, novi lideri Avganistana imaju impresivan arsenal
Foto: Printscreen/Twitter

opasan arsenal

KOLIKO ORUŽJA IMAJU TALIBANI? Od blek hok helikoptera do hamvija i minobacača, novi lideri Avganistana imaju impresivan arsenal

Planeta -

Snimci koji su se proteklih dana pojavili na društvenim mrežama pokazali su da talibani više nisu odrpana vojska naoružana starim kalašnjikovima koja se vozi u izlupanim pikapovima.

Snimak koji se pojavio na Tviteru i na kome se vide talibani okupljeni oko američkog blek hok (crni jastreb) helikoptera na aerodromu u Kandaharu, odjenuo je svetom. I uznemirio mnoge koji sada po društvenim mrežama tvrde da su talibani jedina ekstremistička grupa sa vojnim letelicama.

Ubrzo potom, sa osvajanjem Avganistana i odlaskom američkih snaga, usledile su i druge fotografije i snimci talibana u posedu ikoničnog američkog oružja i vozila.

Na nekima, talibani su u punoj ratnoj opremi i ne razlikuju se od drugih specijalnih snaga širom sveta. Nema više dugih brata i tradicionalnie odeće i zarđalog oružja.

Svetu su se predstavili novi, "apdejtovani" islamski borci sa oružjem i opremom koje su zaplenili od avganistanske vojske koja im je prepuštala gradove jedan za drugim, bez mnogo otpora.

Koliko letelica talibani imaju?

Avganistanska avijacija imala je, prema podacima američkih snaga, krajem juna 167 letelica, uključujući borbene helikoptere i avione. Za sada nije jasno koliko su od tih 167 helikoptera i aviona, talibani preuzeli. Satelitski snimci aerodroma u Kandaharu, koje je pribavio BBC, pokazuju da je izvestan broj avganistanskih vojnih letelica parkiran na pisti.

Stručnjak za vojnu avijaciju iz fondacije Obzerver risrč, Angad Sing koji je proučio satelitske snimke od 21. avgusta kaže da su talibani u Kandaharu zaplenili pet letelica, bar dva MI-17 helikoptera, dva blek hoka (UH-60) i još jedan helikopter koji bi mogao da bude UH-60.

Snimci napravljeni sredinom avgusta pokazuju da je tada na aerodromu bilo 16 letelica, uključujući devet blek hok helikoptera, dva MI-17 helikoptera i pet aviona, što navodi na pomisao da su neki od tih aviona i helikoptera ili napustili zemlju ili prebačeni u druge avio baze.

Talibani su zauzeli i preostalih devet avio baza u Avganistanu, uključujući one u Heratu, Kostu, Kunduzu i Mazar-i-Šarifu, ali se ne zna koliko su zaplenili letelica.

Talibanski borci i lokalni mediji redovno objavljuju snimke konfiskovanih letelica i dronova sa ovih aerodroma, ali postoje neke indicije da su neke letelice ipak uspele da budu prebačene iz Avganistana.

Šta još od opreme talibani imaju?

Dok se iskustvo talibana u upravljanju avionima i helikopterima može dovesti u pitanje, eksperti su saglasni u tome da su ovi borci izuzetno dobro obučeni u korišćenju sofisticiranog oružja - pištolja, pušaka i vozila. A njih, piše britanski servis, ima u izobilju u Avganistanu.

U periodu između 2003. i 2016. godine, Sjedinjene Države su prebacile ogromnu količinu vojne opreme i oružja avganistanskim snagama: 358.530 pušaka različitih proizvođača, više od 64.000 mitraljeza, 25.327 minobacača i 22.174 hamvija, višenamenskih vozila.

Kada su NATO snage završile svoje "ratovanje" 2014. godine, avganistanska vojska je preuzela ulogu bezbednosnih snaga u zemlji. Da bi se izborili sa talibanima, Amerikanci su ih snabdeli sa još opreme i zamenili im dotrajalu i zastarelu vojnu opremu.

Tada su ih snabdeli samo 2017. godine snabdeli sa gotovo 20.000 M16 pušaka. Narednih godina, u zemlju se slilo još najmanje 3598 M4 pušaka i 3012 hamvija, uz drugu opremu.

Avganistanska vojska je imala i mobilna bojna vozila koja se koriste za hitno reagovanje i prevoz ljudi i opreme, pokazuju podaci američkog specijalnog generalnog inspektorata za rekonstrukciju Avganistana (Sigar).

Šta talibani mogu da urade sa ovoliko oružja?

Ako je zaplena "crnog jastreba" bila laka, upravljanje i održavanje bi moglo da se ispostavi kao velik zalogaj za talibane, kaže dr Džonatan Šroden, direktor konsultantske grupe CNA i bivši savetnik američkih snaga u Avganistanu.

Amerikanci koji su noćas napustili Kabul kažu da su onesposobili 73 letelice, ali i 70 oklopnih vozila i 27 hamvija.

Delove helikoptera je potrebno servisirati i povremeno i zameniti, a vazdušne snage se oslanjaju u tome na pomoć tehničara koji održavaju ove letelice u voznom stanju.

Mahom je reč o privatnim radnicima na ugovor koji su zemlju napustili pre ofanzive talibana na gradove i provincije.

Džodi Vitori, profesorka globalne politike i bezbednosti na Džordžaunu i veteranka koja je služila u Avganistanu, slaže se sa Šrodenovom procenom. "Ne postoji neposredna opasnost da će talibani koristiti ove letelice", rekla je ona i dodala da postoji mogućnost da je letelica bila onesposobljena pre nego što su se avganistanske snage predale.

Sva je prilika da će talbani pokušati da nekako nateraju avganistanske pilote da lete na ovim letelicama. "Zapretiće im, i njihovim porodicama i možda će imati nekoliko aviona u vazduhu, ali dugoročno, mislim da to neće biti moguće", rekao nje Džejson Kempbel, direktor za Avganistan pri američkom ministarstvu odbrane.

Talibani će biti u stanju da koriste ruske Mi-17 jer su oni već decenijama prisutni u Avganistanu, dok će za ostale najverovatnije pokušati da nađu saveznike, pilote i tehničku službu u prijateljskim zemljama.

Drugo oružje i oprema neće predstavljati toliki problem jer su talibanski borci dobro upoznati sa opremom koju su zaplenili budući da su godinama dolazili u susret sa istom.

To što je grupa dobila pristup modernom oružju je "kolosalni neuspeh", smatra Majkl Kugelman, zamenik direktora Vilson centra u Vašingtonu.

Posledice neće biti ograničene samo na Avganistan. Strahuje se da će manje oružje početi da se pojavljuje na crnom tržištu, što će izazvati nemire u drugim krajevima sveta.

Vitori smatra da to nije neposredan rizik, ali da se ovakav razvoj događaja može očekivati narednih meseci i da je sada na okolnim zemljama - Pakistanu, Kini i Rusiji, da to zaustave.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track