PAKAO NA AMERIČKOM JEZERU TAHO: Vatrena stihija se prostire na 70.000 hektara, naređena hitna evakuacija VIDEO
Foto: JOSH EDELSON / AFP / Profimedia

nepogoda

PAKAO NA AMERIČKOM JEZERU TAHO: Vatrena stihija se prostire na 70.000 hektara, naređena hitna evakuacija VIDEO

Planeta -

Stanovnici i turisti u mestima blizu popularnog jezera Taho u Kaliforniji morali su da se evakuišu kako se požar "Kaldor" približava jezeru, nakon što je "progutao" obližnje šume, isušene tokom kalifornijskog vrelog leta.

Zahvaljujući suvom letu i vetrovima u kanjonu, plamen je od nedelje zahvatio dodatnih skoro 10.000 hektara i sada se prostire na 71.500 hektara, a ugašeno je svega 14 odsto, saopštio je Sekretarijat Kalifornije za šume i zaštitu od požara.

​Naređenja za evakuaciju izdata su u nekoliko oblasti, uključujući okrug El Dorado južno od jezera, koje se graniči sa Nevadom i popularna je destinacija za plivanje, pešačenje i kampovanje, prenosi Glas Amerike.

Ceo južni deo jezera Taho, gde živi oko 22.000 ljudi, dobio je neku vrstu upustava za evakuaciju.

Požar je oštetio 39 stambenih, komercijalnih i drugih zgrada, a do sada uništio više od 470 objekata. Povređeno je petoro vatrogasaca i civila.

Kalifornija, gde je sezona požara na vrhuncu krajem leta i u jesen, ove godine je već na putu da vidi još veća uništenja svoje prirode nego prošle godine, koja je bila najgora od kad se vodi evidencija o prirodnim nepogodama.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track