UPS, GREŠKA: Papa hteo da citira Angelu Merkel, nije znao da je te reči izrekao Vladimir Putin
Foto: EPA/FABIO FRUSTACI

franja o avganistanu

UPS, GREŠKA: Papa hteo da citira Angelu Merkel, nije znao da je te reči izrekao Vladimir Putin

Planeta -

Papa Franja kritikovao je nedavnu ulogu Zapada u dešavanjima u Avganistanu, ocenivši je kao pokušaj spoljneg faktora da nametne demokratiju.

Kako prenose agencije, Papa je mislio da je to izjavila nemačka kancelarka Angela Merkel, ali je zapravo citirao ruskog lidera Vladimira Putina.

Papa je tokom razgovora za španske medije, na pitanje o novoj političkoj mapi koja se oblikuje u Avganistanu nakon povlačenja SAD i njihovih saveznika nakon 20 godina rata rekao da će na to pitanje odgovoriti citirajući Merkel, koju je opisao kao "jednu od najvećih poltičkih ličnosti".

"Neophodno je da se prestane sa neodgovornom politikom nametanja svojih vrednosti drugima i pokušajima da se sagradi demokratija u drugim zemljama na osnovu spoljnih modela a da se ne uzmu u obzir istorijska, etnička i verska pitanja i potpuno ignoriše tradicija naroda", odgovorio je papa.

Međutim, ove reči je izgovorio ruski predsednik tokom boravka Angele Merkel u Moskvi.

Tokom sastanka održanog 20. avgusta, Putin je kritikovao Zapad zbog Avganistana, navodeći da je brzo napredovanje talibana pokazalo uzaludnost njihovih pokušaja da nametnu svoju viziju demokratije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track