OVO JE VELIKI DŽON Njegovi fosilni ostaci opisani su kao ČUDO PRIRODE I USKORO IDE NA AUKCIJU
Foto: Bruno Levesque / Zuma Press / Profimedia

trenutno je izložen u parizu

OVO JE VELIKI DŽON Njegovi fosilni ostaci opisani su kao ČUDO PRIRODE I USKORO IDE NA AUKCIJU

Planeta -

Fosilni ostaci koji su pronađeni 2014. godine na mestu gde se sada nalazi južna Dakota opisani su kao ''čudo prirode i umetičko delo.

Sada su ti ostaci jednog od divova iz doba krede, koji je uprkos zastrašujućem izgledu bio biljojed, izloženi u Parizu, a narednog meseca će biti stavljeni na aukciju, prenosi Gardijan.

0629826735, dinosaurus
foto: Aurelien Morissard / Xinhua News / Profimedia

Lobanja Veliki Džon, kako je dinosaurus dobio ime, dugačka je 2,62 metra, šširoka je 2 metra i teška 700 kilograma, dok su mu dva velika roga duža od jednog metra.

Živeo je na Laramidiji, ostrvskom kontinentu koji se prostirao od današnje Aljaske do Meksika. Kako je ravnica sastavljena od taloga bez biološke aktivnosti, Veliki Džon je uglavnom fosilizovan i očuvan.

Kosti su otkrivene u maju 2014. godine, a iskopavanje je završeno godinu dana kansije. Rane oko vrata ukazuju na to da je dinosaurus povređen u borbi sa drugim triceratopsom, verovatno tokom odbrane teritorije ili partnera.

-Veliki Džon, čiji je skelet sastavljen oko 60 odsto i glava oko 75 odsto je čudo prirode i umetičko delo, rekao je portparol aukcionara Džikelo.

Jakopo Brijano, palentolog koji je nadgledao rekonstrukciju Velikog Džona, rekao je da je skelet ovog dinosaurusa za 5 do 10 odsto veći nego bilo koji triceratops koji je pronađen dosad.

Pariska aukcijska kuća "Otel Druo" procenila je da bi kostur Velikog Džona mogao da dostigne cenu između 1,2 - 1,5 miliona evra.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja