POKVARILI STE NAM IGRAČKE! Talibani besni što su Amerikanci onesposobili helikoptere i avione koje su ostavili u Kabulu
Foto: Printscreen/Twitter

dobro bi im došli

POKVARILI STE NAM IGRAČKE! Talibani besni što su Amerikanci onesposobili helikoptere i avione koje su ostavili u Kabulu

Planeta -

Talibani su pobesneli i osećaju se "da su ih izdali" kada su otkrili da su američki vojnici onesposobili vojne helikoptere i avione koje su ostavili posle evakuacije iz Kabula.

Američka vojska "demilitarizovala" je 73 letelice pre konačnog odlaska iz Avganistana, rekao je komandant misije evakuacije, general Frenk Mekenzi.

Talibani, u čijim se rukama već nalazi 48 letelica u upitnom stanju, "očekivali su da će Amerikanci ostaviti helikoptere u voznom stanju".

Kako je prenela novinarka Al Džazire koja je obišla aerodrom posle povlačenja američkih trupa, talibani su joj na pitanje da li su stvarno očekivali da će sva oprema funkcionisani odgovorili da su smatrali da je to nacionalna imovina a kako su oni vlast, ti avioni i helikopteri bi im dobro došli.

"Razočarani su, besni, osećaju se da su iz izdali jer je sva oprema uništena i ne može se popraviti", rekla je ona.

Uz letelice, SAD su ostavile i 70 oklopnih vozila i 27 hambija. Avganistansko vazduhoplovstvo ima 167 letelica, uključujući 108 helikoptera i 59 aviona.

Talibani su najavili da će komercijalna strana aerodroma biti operativna narednih dana i obećali su da će održati reč i dozvoliti Avganistancima koji imaju vize da napuste zemlju.

Reporterka Al Džazire navela je da im u tome pomažu Turska i Katar, kao i da je na putu do aerodroma videla ljude sa opremom kako dolaze da rade na popravci komercijalnog dela aerodroma, dok je vojna oprema i tehnika potpuno pokvarena i neće moći da se koristi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja