BRITANSKI MINISTAR ODBRANE BEN VOLAS: Sjedinjene Države jesu velika sila, ali više nisu SUPERSILA!
Foto: Printscreen Twitter LBC

kritikovao amerikance

BRITANSKI MINISTAR ODBRANE BEN VOLAS: Sjedinjene Države jesu velika sila, ali više nisu SUPERSILA!

Planeta -

Britanski ministar odbrane Ben Volas koji je ostao za vreme avganistanske tragedije upamćen po tome što je zaplakao u jednom podksatu kada je rekao da neće moći biti izvučeni svi Avganistanci koji su sarađivali sa Britancima, ponovo je izazvao pažnju, ali ovaj put sa komentaromn da se SAD više ne može smatrati supersilom.

Volas je ovu rečenicu izrekao u jednom intervjuu za časopis Spektator, koji je izašao pošto je završena evakuacija iz Avganistana gde je govorio o radu svog odeljenja za vreme krize sa onim što su radili u Forinu ofisu.

Upitan da li izlazak iz Avganistana pokazuje ograničenja britanske moći na svetskoj sceni, Volas je započeo rečima: "Očigledno je da Britanija nije velesila", a zatim fokus prebacio na SAD.

"Ali supersila koja takođe nije spremna da se u nečemu zaglavi, verovatno nije ni velesila. To svakako nije globalna sila, to je samo velika sila ", dodao je britanski ministar odbrane.

Oni bliski ministru odbrane priznali su da se njegove primedbe mogu čitati kao da su namenjene SAD. Upućeni su tvrdili da britanski ministar naglašava važnost političke volje, kao i ogromne vojne moći.

Volas je upredio postupanje Ministarva odbrane sa krizom oko evakuacije iz Avganistana sa radom Forin ofisa kojim rukovodi Dominik Rab čiji službenici nisu uspeli da pročitaju hiljade mejlova poslanika i dobrotovenih organizacija u kojima su opisivani hitni slučajevi, odnosno koje ljude treba izvesti iz Avganistana.

„Svi mi imamo velike mejl bokosove, svoje smo već analizirali. Poslali smo analitičare odbrambene obaveštajne službe po Vajtholu da pomognu u rešavanju toga“, rekao je Volas.

Ministar je dodao da se o pojedincima na terenu razgovaralo tako često, da je „došao do tačke u kojoj sam prepoznao imena koja se šire jer je toliko ljudi slalo imejl istoj osobi“.

Ministar odbrane rekao je da je prvo mislio da je "igra gotova" u Avganistanu i da će vlada koju podržava Zapad pasti "još u julu"-i da je potrebno ubrzati planove za povlačenje britanskih diplomata, avganistanskih tumača i drugih.

Kabul pada a ministar letuje na Kritu

Ministar inostranih poslova Dominik Rab otišao je na odmor u luksuzni hotel na Kritu 6. avgusta, i vratio se tek nakon što je Kabul pao 10 dana kasnije - za to vreme Volas je bio u Velikoj Britaniji, raspoređujući britanske trupe na aerodromu Kabul kako su talibani napredovali.

Ovo nije prvi put da je Volas javno kritikovao SAD-sredinom avgusta, kada su talibani počeli da ostvaruju velike uspehe u Avganistanu, ministar odbrane je opisao mirovni sporazum Donalda Trampa sa Talibanima 2020. godine kao „grešku“ koju „ strateški ... uzrokuje mnogo problema ”.

Konačno povlačenje, međutim, odobrio je Trampov naslednik, Džo Bajden, u aprilu - odluka koja je razočarala Veliku Britaniju, koja je želela da ostane. Ali bez američkih snaga, Britanija ne bi mogla da okupi verodostojne alternativne odbrambene snage i bila je primorana da se pridruži masovnoj evakuaciji prošlog meseca.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track