Najnovije vesti

NA SILU UDAVALI ŽENE I DEVOJKE DA BI MOGLE DA POBEGNU OD TALIBANA? Plaćali hiljade dolara kako bi ih sklonili iz Avganistana
Foto: EPA / Martin Sylvest

upozoren stejt department

NA SILU UDAVALI ŽENE I DEVOJKE DA BI MOGLE DA POBEGNU OD TALIBANA? Plaćali hiljade dolara kako bi ih sklonili iz Avganistana

Planeta

Američki zvaničnici koji su obrađivali podatke avganistanskih izbeglica u inostranstvu nedavno su upozorili Stejt department na slučajeve u kojima su žene i devojke bile prisiljene na brak ili koje su bile u pratnji lažnog supruga i da su tako napustile Avganistan.

Ovi slučajevi otkriveni su dok su izbeglice bile u jednom od tranzita po napuštanju države, navode izvori za CNN.

Oni naglašavaju da je vladao očaj među Avganistancima da napuste zemlju nakon preuzimanja talibana, kao i strah od toga šta bi njihova vladavina mogla značiti za žene i devojke.

Nije poznato koliko je ovakvih slučajeva, ali ih očigledno ima dovoljno da bi američke diplomate u UAE upozorile Vašington.

Izvori CNN tvrde da su žene i devojčice, koje su smeštene u evakuacionim centrima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prijavile da su ih njihove porodice primorale da sklapaju brakove ispred aerodroma u Kabulu, kako bi mogle da napuste zemlju.

U nekim prijavljenim slučajevima porodice su muškarcima, koji su imali uslova za evakuaciju, plaćali na hiljade dolara da ožene njihove ćerke i supruge, odnosno da se pretvaraju da su njihovi bračni partnei, kako bi one mogle da pobegnu iz zemlje.

Jedan od izvora rekao je da će američke diplomate u UAE pružiti smernice onima koji rade u centru kako da identifikuju potencijalne žrtve trgovine ljudima.

Drugi je rekao da je američki Stejt department najavio da će koordinirati sa Ministarstvom za unutrašnju bezbednost i Ministarstvom odbrane.

CNN nije uspeo da dobije komentar od Stejt departmenta.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track