PRED OČIMA SU JOJ UMIRALE BEBE I PORODILJE, ODLUČILA JE DA TO PROMENI Ona je dosad pomogla da se rodi 118 beba u nigerijskom kampu
Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

muke interno raseljenih

PRED OČIMA SU JOJ UMIRALE BEBE I PORODILJE, ODLUČILA JE DA TO PROMENI Ona je dosad pomogla da se rodi 118 beba u nigerijskom kampu

Planeta -

Nakon što je videla da žene umiru nakom porođaja u nigerijskom kampu, Lijatu Ajuba odlučila je da pomogne trudnicama i sada je pomogla da na svet dođe 118 beba u zajednici koja je odsečena od javnih zdravstvenih ustanova.

Lijatu je gledala žene i njihove bebe kako umiru nakon što im je odbijen prijem u bolnicu zbog nedostatka novca,ona više nije želela da se to više ikada dogodi.

Ova 62-godišnjakinja je jedna od skoro 3 miliona interno raseljenih lica (IRL) u Nigeriji - isteranih iz svojih domova usled nasilja islamističkih militanata Boko Harama, prenosi Gardijan.

Ajuba je 2011. godine je sa porodicom pobegla iz Gvoze u severoistočnoj državi Borno. Nakon što joj je Boko Haram ubio supruga, a sina tinejdžera teško ranio, otišla je u improvizovani kamp za interno raseljena lica Durumi 1, u prestonici Nigerije, Abudži, gde živi oko 500 porodica.

-Dva dana nakon što sam došla u kamp jedna trudnica se razbolela. Patila je od eklampsije, rekla je Ajuba.

Žena je putovala dve nedelje iz Kameruna, svog prvog utočišta od Boko Harama, pre nego što je dovedena u Durumi 1.

-Odveli smo je u bolnicu, ali su nam tražili 265 funti (367 dolara). Iako smo im rekli da smo mi interno raseljena lica i da nemamo novca, oni su insistirali. Beba i žena su umrli, ispričala je ona.

Nigerijska vlada je ranije dozvoljavala stanovnicima kampa pristup javnim bolnicama. Ali s najbližom bolnicom koja je udaljena skoro 16 kilometara, mnogi siromašni stanovnici kampa nisu mogli sebi da prijušte da plate put do bolnice, a kako su u kampovima počele sve veće gužve, vlada je izvršila pritisak na IRL da se vrate svojim kućama, prekinuvši im pristup javnim zdravstvenim uslugama.

Ajuba je godinama gledala svoju baku kako porađa žene koja je bila babica u njihovom selu i onda je preuzela na sebe zadatak da postane jedina babica u kampu, iako nema nikakvo medicinsko predznanje.

Odtad, Ajuba je pomogla da na svet dođe 118 beba, postala je poznata u kampu kao žena lider i za majke čije živote je spasila spasilac.

-Nemamo dovoljno novca da odemo u bolnicu, ali imamo ženu lidera što znači da možemo naše bebe da rodimo besplatno. Kome još možemo da dođemo kada krene porođaj? Ali s njenom klinikom koja nam je tako blizu, možemo da rodimo bebe i da se vratimo kući, kaže Hafsat Ahmed, jedan od Ajubinih pacijentkinja.

Druga, Debora Danijel, rekla je da je Ajuba došla kod nje kući kako bi je porodila.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. godine u Nigeriji ima 20 odsto smrtnih slučajeva žena nakon porođaja, od čega je više od 600.000 zabeleženo između 2005. i 2015. godine.

Studija iz 2020. godine pripisala je izuzetno visoku stopu smrtnosti majki i novorođenčadi zbog kašnjenja u pronalaženju zdravstvene zaštite.

U izveštaju Centra za reproduktivna prava za 2020. godine, globalne grupe za zastupanje zakona navode se da se većina žena u kampu Durumi porodila u svojim šatorima i da su često one koje su tražile pomoć u zdravstvenoj klinici bile odbijene zbog neplaćanja taksi.

U jednom incidentu, navodi se u izveštaju, telo žene koja je umrla na klinici nije pušteno sve dok druga raseljena lica nisu prikupila novac za plaćanje računa.

Zato je Ajubin servis besplatan, ali oni potpuno zavise od donacija.

Kovid je strastično smanjio posete humanitarnih organizacija pa su zalihe date Ajubi potpuno potrošene.

-Jednom sam koristila plastične kese umesto rkavica kako bih pokrila ruke, ispričala je ona.

Trenutno, Ajuba ima jednog pomoćnika, 41-godišnju Hadizu Ali.

-Srećna sam što ovo radim, nekada porođaj krene usred noći, ali imam strast prema ovom poslu. radim dobre stvari sa ženom liderom, donosim radost mnogima.

Godine, 2016. godine Ajubin posao se pročuo i jedna privatna klinika u Abudži joj je ponudila četiri meseca obuke kako bi usavršila veštine porođaja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track