GUGL ŠTITI AVGANISTANCE Privremeno blokirani mejlovi bivših zvaničnika da ne padnu u ruke talibana, VREDNIJI OD STARIH HELIKOPTERA
Foto: Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

podaci zlata vredni

GUGL ŠTITI AVGANISTANCE Privremeno blokirani mejlovi bivših zvaničnika da ne padnu u ruke talibana, VREDNIJI OD STARIH HELIKOPTERA

Planeta -

Kompanija Gugl je privremeno zaključala neodređen broj mejl naloga avganistanske vlade iz straha da bi talibani mogli da iskoriste digitalni otisak bivših zvaničnika i njihovih međunarodnih partnera i pronađu ih.

U nedeljama posle munjevitog talibanskog zauzimanja Avganistana i pada vlade koju su podržavale Sjedinjene Države, pojavili su se izveštaji koji ukazuju na to da bi biometrijske i baze podataka o platama avganistanskih vlasti, talibanske vlasti sada mogle da iskoriste i potraže svoje neprijatelje.

Guglova kompanija Alfabet nije potvrdila da su nalozi avganistanske vlade zaključani. U saopštenju su naveli da kompanija prati situaciju u Avganistanu i "preduzima privremene radnje radi osiguranja relevantnih naloga."

Jedan član bivše vlade rekao je Rojtersu da talibani žele da nabavie mejlove bivših zvaničnika.

Krajem prošlog meseca taj izvor je rekao da su talibani zatražili od njega da sačuva podatke koji se nalaze na serverima koje je koristilo ministarstvo za koje je radio. "Ako to uradim, dobiće pristup podacima i zvaničnim komunikacijama prethodnog čelništva ministarstva", rekao je taj zaposleni i dodao da ih nije poslušao, zbog čega se sada krije. Iz Rojtersa navode da ga nisu identifikovali, kao ni ministarstvo u kome je radio, zbog njegove bezbednosti.

Javno dostupni podaci pokazuju da je dvadesetak avganistanskih državnih tela koristilo Guglove servere za zvaničnu e-poštu, uključujući ministarstva finansija, industrije, visokog obrazovanja i rudarstva. Gugl je koristila i predsednikova kancelarija za protokol, kao i neka tela lokalne uprave.

Baze podataka i mejlovi mogli bi da pruže informacije o saradnicima bivše vlasti, bivšim ministrima, plemenskim saveznicima i stranim partnerima.

"To bi bilo pravo bogatstvo informacija", rekao je Čed Anderson, saradnik internet obaveštajne firme DomejnTuls koji je pomogao Rojtersu u utvrđivanju koja su ministarstva koristila koju imejl platformu. "Veliki problem predstavlja čak i samo popis zaposlenih na Gugl tabeli", rekao je on komentarišući izveštaje o odmazdama nad vladinih radnicima.

Nekoliko avganistanskih vladinih agencija, uključujući ministarstvo spoljnih poslova i predsedništvo, koristilo je i Majkrosoftove mejl usluge, ali za sad anije jasno da li ta softverska firma preduzima neke korake kako bi sprečila talibane da se dokopaju tih informacija.

Majkrosoft nije želeo da komentariše.

Anderson je naveo i da je talibanski pokušaj uspostavljanja kontrole nad digitalnom infrakstrukturom koju su podigli Amerikanci, vredan obraćanja pažnje na njega.

Podaci iz te infrastrukture "bili bi mnogo vredniji novoj vladi nego stari helikopteri", rekao je on.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track