Najnovije vesti

ŽIVOT POD ISLAMSKOM DRŽAVOM: Neveste džihada otkrivaju kako izgleda živeti unutar terorističke mreže
Foto: US Army Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

ISIS-K

ŽIVOT POD ISLAMSKOM DRŽAVOM: Neveste džihada otkrivaju kako izgleda živeti unutar terorističke mreže

Planeta

Grupa arapskih zapovednika otputovala je 2017. godine iz Sirije za Avganistan kako bi "zacementirali" veze ćelija Islamske države u dve zemlje.

Stigli su u međunarodno selo u kome su živele porodice džihadista uključujući plavokosog Nemca sa suprugom i porodice iz Francuske Rusije, centralne Azije i pripadnici kineske muslimanske manjine Ujgura.

Uzbekistanka koja je godinama bila članica grupe i osam godina je kao supruga borca živela u provinciji Nangarhar, pod vlašću međunarodnih džihadista koji su se ukorenili u istočnom i severnom Avganistanu i koji su sada poznati kao Islamska država provincije Korasan (ISIS-K).

Upravo ta grupa preuzela je odgovornost za napad na kabulski aerodrom u poslednjim danima evakuacije Zapadnjaka, u kome su stradale 182 osobe. Sa 13 mrtvih američkih vojnika, taj napad je bio jeda od najsmrtonosnijih tokom 20 godišnjeg rata u Avganistanu.

Uzbekistanka, koja se vratila u domovinu preko programa rehabilitacije ekstremista u razgovoru sa Obzerver je pružila redak uvid u tajanstvenu grupu koja i dalje uspeva da privlači veliki broj ratnika, i njihovih žena.

Grupa ima dobre veze sa terorističkim organizacijama u inostranstvu, a neki od boraca imaju višedecenijsko iskustvo u borbama. Jedno dete koje je sa roditeljima vraćeno u Tadžikistan sada ima 19 godina i ceo život je provelo među džihadistima.

U prvim godinama uspona Islamske države u Siriji i Iraku, tadžikistanski i uzbekistanski borci koji su imali iskustva sa ratovanjem u Avganistanu obučavali su druge borce.

"Mnogi koji su se bavili bombašima samoubicama, imali su iskustva sa Avganistanom", rekao je jedan pripadnik ID iz centralnoazijske države koji se sada krije. U polučasovnom propagandnom snimku iz 2015. vidi se Uzbekistanac kako se hvali godinama koje je proveo u Avganistanu pre nego što je preko Irana otputovao za Siriju.

Njihov napad na aerodrom u Kabulu bio je brutalni podsetnik šta je grupa u stanju da uradi i koliko su bezobzirni. A sa talibanima koji sada kontrolišu Avganistan, oni predstavljaju najveću potencijalnu terorističku pretnju unutar granica zemlje.

Razgovori sa bivšim ženama ISIS-K pokazuju da grupa ima međunarodne planove i mrežu saradnje sa drugim džihadističkim grupama od kojih crpi inspiraciju, među kojima regrutuje borce i od kojih dobija tehničku pomoć.

Godine brutalnih borbi sa talibanima, koji su ponekad imali pomoć američkih snaga koje su se vodile krilaticom neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj ili makar partner, svele su broj pripadnika grupe na ispod 2000, tvrde obaveštajni izvori iz Pakistana. U porukama poslatim Obzerveru, žena koja regrutuje devojke sa Zapada da se udaju za borce, priznala je da je grupa izgubila većinu svojih uporišta pre nekoliko meseci.

"Trenutno, ovde u Korasanu ne postoji oblast gde se primenjuje šarijatski zakon. Trenutno živimo među nevernicima i krijemo se od njih", rekla je ona aludirajući na stanovništvo koje nije muslimanske veroispovesti, iako su zapravo stanovnici muslimani ali umerenijeg kreda.

Uprkos rasipanju grupe, regrutacija se nastavlja a druge sile u regionu sumnjaju u izveštaje Pakistana da je broj pripadnika ID smanjen. Zapad, pak, strahuje da bi Avganistan mogao da ponovo postane plodno tlo za međunarodne terorističke pretnje, naročito Islamku državu.

U julu, Tadžikistan je primio nazad poko 200 boraca Islamske države i 80 žena koji su bili u avganistanskim zatvorima do predaje avganistanskih snaga. Veruje se da se u severnom Avganistanu i dalje bori više od 1300 Tadžikistanaca.

Ako pažnja talibana bude usmerena na vladanje Avganistanom, ISI-K bi mogao da nađe vremena i prostora da se regrupiše, naročito ako njihovi veliki napadi budu imali međunarodni karakter, jer bi to pomoglo regrutovanje novih boraca. Islamska država je već najavila nešto slično, preteći i talibanima i međunarodnoj zajednici.

Grupa je poznata po tome da "lovi" van granica Avganistana i to ne samo regrute već i mete. Grupa je 2016. pokrenula radio stanicu na granici sa Tadžikistanom kako bi širila svoju propagandu i to je radila dok stanicu nisu bombardovali Rusi.

Prošle godine, džihadisti su razmatrali da postave bombu u jelku na centralnom drgu u Dušanbeu. Tadžikistanski obaveštajci brinu da bi Islamska država mogla da postigne dogovor sa talibanima na osnovu kog će im pripasti severna granica i slobodan pristup Tadžikistanu, rekao je Rustan Azizi, zamenik direktora Centra za islamske studije pri predsedništvu Tadžikistana.

Obaveštajci su već registrovali porast broja spavača u Tadžikistanu i poruke "dolazimo, budite spremni", rekli su obaveštajni izvori.

Žene koje su pobegle iz kandži ID opisuju tajanstvenu, osiromašenu mrežu koja i pored toga uspeva da privuče strane regrute i koja je spremna za dug i težak period regrušisanja u trenutku kada traži način da koegzistira sa novom talibanskom vladom. Grupa ima ćelije po celoj zemlji, uključujući i istočnu granicu koja se sada smatra uporištem ISI-K.

Druga žena koja je vraćena u Uzbekistan 2019. godine, živela je u severnoj provinciji Džavzjan, u zajednici boraca i žena iz Francuske, Saudijske Arabije, Indonezije i Ujgura iz Kine, pre nego što je šest meseci provela u talibanskom zatvoru.

Najmanje jedan francuska regrutkinja bila je dovoljno poznata da se pokrene oružana misija njenog spasavanja. Kako njena deca nisu bila deo plana, žena je vrištala "to su moja deca" dok su je odvodili. Avganistanski vojnici su je ignorisali i ostavili decu.

Evropljani se smatraju prestižnim članovima grupe koja ima hijerarhiju sa različitim životnim standardima za različite grupe. "Mnogi su postavljali pitanje plata i zašto su njihove niže od plata nekih drugi. Vlasti bi im uvek poručile da umuknu", rekla je žena.

Uz to, veze sa sirijskom ID su opstale. Tokom nedavnog praznika, žene ISIS-a koje su se nalazile u sirijskom kampu al Hol pohvalile su se na društvenim mrežama ovcom koju su im donele "žene Korasana".

Žene Islamske države dobijale su "platu" od svega 40 dolara mesečno i 20 dolara za svako dete, iako novac nisu imale gde da potroše pošto u malom selu gde su živele nije bilo prodavnica. Život im, kažu, nije bio lak. Među onima koje su govorili ruski bilo je intelektualaca, uključujući pevačicu i lekare kojima je teško bilo da se priviknu na siromapan i prljav ruralni život. Jedina zabava bilo je pripremanje jela po kućama.

Mnogima je bilo lako da dođu jer velika većina Avganistanaca koji žive u ruralnim oblastima nemaju dokumenta, a postoji i krijumčarska ruta preko Irana. "Odete tamo i kažete da ste Avganistanka i oni vam zabeleže ime i prođete", ispričala je žena.

Odlazak je, pak, bio mnogo komplikovaniji. U jednom trenutku, ona i njen muž su razmatrali bekstvo ali se za njihove planove saznalo i upozoreni su da će ih čekati teška kazna. "Dve Tadžikistanke su ubijene jer su pričale da će pobeći. Ubili su ih na sred sela i gurnuli u reku. Sve žene su to morale da gledaju".

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track