NIKAB I ABAJA, ODVOJENE UČIONICE I PROFESORKE Ovako bi trebalo da izgleda školovanje žena u Avganistanu
Foto: Marco Secchi / Alamy / Profimedia

da li je izvodiljivo?

NIKAB I ABAJA, ODVOJENE UČIONICE I PROFESORKE Ovako bi trebalo da izgleda školovanje žena u Avganistanu

Planeta -

Žene koje pohađaju privatne univerzitete u Avganistanu moraće da nose abaju i nikab koji prekriva većinu njihovog lica, naredili su talibani.

Učionice moraju biti posebne za muškarce, a posebne za žene ili bar da su odvojeni zavesom, prenosi AFP.

Abaja je široka i dugačka haljina koja prekriva telo, dok nikab prekriva lice, a oči ostavlja otkrivenim.

U podužem dokumentu koji je izdalo prosvetno telo talibana, oni su takođe naredili da studentkinjama treba predavanja da drže profesorke, ali ako to nije moguće onda bi mogli to da rade ''stariji muškarci'' čija su moralna načela proverena, stoji dalje u uredbi.

Uredba se odnosi na privatne koledže i univerzitete, kojih je dosta otvoreno nakon što je okončana prva vladavina talibana 2001. godine.

Tokom perioda od 1996-2001. godine, devojkama i ženama nije bilo dozvoljeno da studiraju. Bilo je obvezno nošenje burke, koja je u potpunosti prekrivala glavu, lice i telo, a mrežicom su bile prekrivene ženine oči, te su morale da budu u pratnji muške osobe.

U novim propisima koje su izdati u subotu nije bilo nikakvih odredbi da žene moraju da nose burku, jer nikab ionako efikasno pokriva veći deo lica, ostavljajući samo oči vidljivim.

-Od univerziteta se traži da zapošljavaju profesorke koje će podučavati studentkinje, navodi se u uredbi i dodaje da bi muškarci i žene trebalo da koriste odvojene izlaze i ulaze na fakultet.

Takođe se u uredbi dodaje da ako je nemoguće zaposliti profesorke, onda fakultet bi trebalo da zaposli starije predavače.

Žene takođe svoje predavanja moraju da završe pet minuta ranije, kako se ne bi srele sa muškarcima ispred fakulteta, ako ne završe do kraja predavanja muških kolega, onda moraju sačekati u svojim učionicama dok oni ne izađu.

-Ovo je težak plan, nemamo dovoljno žena profesora, rekao je jedan univerzitetski profesor koji je želeo da ostane anoniman, ali je dodao za AFP to što je dozvoljeno ženama da idu u škole i na univerzitete je jedan veliki pozitvan korak.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track