LJUDI, NISTE NI KONJI NI KRAVE, PRESTANITE! Lekari u Oklahomi očajni, bolnice im se pune ali ne zbog kovida već zbog leka
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

za sve je kriv voditelj

LJUDI, NISTE NI KONJI NI KRAVE, PRESTANITE! Lekari u Oklahomi očajni, bolnice im se pune ali ne zbog kovida već zbog leka

Planeta -

Kada je uticajni voditelj Džo Rogan pre nekoliko dana objavio da je pozitivan na koronu i da uzima ivermectin, hiljade Amerikanaca požurilo je da se snabdeju lekom koji se mahom daje konjima, kravama i drugim velikim domaćim životinjama za čišćenje od parazita.

U Sjedinjenim Državama se poslednjih dana registruje porast broja slučajeva predoziranja ivermectinom, a potražnja za tim veterinarskim sredstvom je tolika da neki već prijavljuju nestašicu.

Za sve je kriv Džo Rogan, voditelj vrlo popularnog potkasta koji je početkom meseca objavio da je zaražen koronom (koju je inače odbacivao kao minornu boljku) i koji je samovoljno odlučio da koristi ivermectin, lek za koji je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorila da može da bude opasan i izaziva nuspojave poput mučnine, povraćanja, prolviva, niskog pritiska, vrtoglavice, napada, alergije pa čak i smrti, preneo je Gardijan.

Kada su bolnice počele da se pune lakovernim Amerikancima koji su odlučili da neodobrenim lekom leče koronu, oglasio se lekar iz Oklahome koji je aplovao na ljude da prestanu da uzimaju lek koji se propisuje konjima za čišćenje od glista.

Zbog ovog leka, koji nije odobren za upotrebu protoiv kovida, pacijentima su sve češće potrebni hitni tretmani u bolnicama Oklahome, rekao je BBC-u dr Džejson Mekilija.

Male doze ivermectina su odobrene za primenu na ljudima, ali ne za kovid.

"S razlogom morate da imate recept za ovaj lek. Može biti veoma opasan", rekao je Mekilija za BBC i dodao da slučajevi predoziranja ovim lekom stvaraju dodatni pritisak na bolnički sistem koji je već rastegnut zbog pandemije korone.

"Ambulante hitne pomoći su toliko krcate da je žrtvama pucnjava teško da dobiju negu i lečenje", rekao je on lokalnoj televiziji KFOR.

Ivermectin mahom propisuju veterinari, a u malim dozama može se koristiti za lečenje ljudi, podeća britanski servis i dodaje da je lek postao popularan kada su pojedini, uključujući Rogana, počeli da ga promovišu kao način lečenja ili sprečavanja kovida, što nije naučno dokazano.

"Niste konj i niste krava", poručili su iz FDA, upozorivši da je uzimanje velikih doza "opasno i može izazvati ozbiljne probleme".

Dr Mekilija kaže da su pacijenti koji su uzeli taj lek dolazili u bolnicu sa bolovima u mišićima, gubitkom vida i povraćanjem.

"Neki ljudi koji su uzeli neodgovarajuće količine ivermectina sada su u gorem stanju nego da su dobili kovid", rekao je on. "Morate se zapitati: 'Ako uzmem ovaj lek, šta da radim ako se nešto loše dogodi? Koji vam je idući korak, koji vam je plan B? Ako ćete uzeti lek koji može ozbiljno da utiče na vaše zdravlje, učinite to uz nadzor lekara".

Oklahoma je jedna od nekoliko američkih država koje su žestoko pogođene delta sojem korone.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track