AMERIČKE BOLNICE SVE PUNIJE, ALI NE ZBOG KORONE! Lekari apeluju na građane: Prestanite da uzimate taj lek za životinje! VIDEO
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

drama

AMERIČKE BOLNICE SVE PUNIJE, ALI NE ZBOG KORONE! Lekari apeluju na građane: Prestanite da uzimate taj lek za životinje! VIDEO

Planeta -

Iako ga američka Državna agencija za kontrolu lekova nije stavila na listu sigurnih supstanci za lečenje kovide-19, u SAD je svaki dan sve više slučajeva predoziranja ivermektinom.

Broj recepata za ovaj lek skočio je na više od 88.000 nedeljno, sve je otišlo toliko daleko da neki farmaceuti prijavljuju nestašicu.

Američki lekar iz Oklahome, na kraju krajeva, apelovao je na javnost da prestane sa uzimanjem leka koji je propisan konjima za devorming (uklanjanje crva).

"Zbog ovog leka, koji nije odobren za upotrebu protiv kovida, pacijentima je sve više potrebna hitna pomoć u bolnicama u Oklahomi", rekao je dr. Džejson Mekelija.

Male doze ivermektina su odobrene za upotrebu kod ljudi, ali ne i za kovid.

"Morate imati recept za ovaj lek s razlogom. To može biti vrlo opasno", rekla je Mekelija za BBC.

On kaže da su slučajevi predoziranja ovim lekom izvršili dodatni pritisak na bolnički sistem, koji je već pod velikim pritiskom zbog sve većeg broja slučajeva korona infekcije.

"Vozila hitne pomoći su toliko prepuna da je žrtvama pucnjave bilo teško da dođu do objekata u kojima mogu da se zbrinu", rekao je on lokalnoj televiziji ranije ove nedelje.

Ivermektin uglavnom propisuju veterinari, a u malim dozama se može koristiti za lečenje ljudi.

"Niste konj i niste krava", rekla je FDA, upozoravajući da je uzimanje veikih doza "opasno i može izazvati ozbiljne probleme".

Čitav haos počeo je nakon što je uticajni voditelj podcasta Džo Rogan rekao da uzima Ivermektin nakon što je dobio pozitivan test na COVID.

Dr. Mekelija kaže da su pacijenti koji su uzimali lek dolazili u bolnicu sa bolovima u mišićima, gubitkom vida i probavnim problemima.

"Neki ljudi koji su uzeli neodgovarajuće količine ivermektina doveli su sebe u veći rizik od borbe protiv kovida", rekao je on.

"Morate se zapitati:" Ako uzmem ovaj lek, šta ću učiniti ako se dogodi nešto loše? " Šta je vaš sledeći korak, koji je vaš plan B? Ako ćete uzimati lek koji može ozbiljno uticati na vaše zdravlje, učinite to pod nadzorom lekara".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja