BIO JE KIMOV DRUG ZA LUDE ŽURKE: Kanađanin sada trune u kineskom zatvoru! Sudbina mu zavisi od druge presude u domovini! VIDEO
Foto: Printscreen, EPA/KCNA

drama

BIO JE KIMOV DRUG ZA LUDE ŽURKE: Kanađanin sada trune u kineskom zatvoru! Sudbina mu zavisi od druge presude u domovini! VIDEO

Planeta -

Majkl Spejvor, veseli Kanađanin koji je dva puta sredio posetu legende Čikago Bulsa Denisa Rodmana Pjongangu - uključujući i rođendansku proslavu sa liderom Kim Džong-unom - osuđen je prošle nedelje na 11 godina kineskog zatvora.

Zločin za koji je Spejvor proglašen krivim, nakon što je od decembra 2018. držan uzatvoru, trebao je da državne tajne, uključujući slike, bivšem kanadskom diplomati koji je takođe sve vreme bio u zatvoru.

Njegova osuda i kazna označavaju katastrofalan pad bliskog odnosa sa Severnom Korejom. Kao osnivač i operater „neprofitne“ kulturne razmene Paektu u Dandongu, užurbanom kineskom gradu preko reke Jalu od oronulog severnokorejskog grada Sinuiju, specijalizovao se za putovanja u Kinu promovišući severnokorejski kulturni i ekonomski plan. U Dandongu je sud na osnovu onoga što su kineski tužioci smatrali „dokazima“, proglasio krivim po optužbi, dok drugi Kanađanin, Majkl Kovrig, čeka presudu i kaznu, prenosi Dejli Bist.

Upoznavši Spejvora u komunikaciji putem mejla i na sastancima tokom njegovih poseta Seulu, uživao sam slušajući ga kako se hvali svojim profesionalnim podvizima. Jedne večeri u Klubu inostranih dopisnika u Seulu, on je bio centar zabave, zagrlio je svakoga ko mu je nadohvat ruke, podigao čašu u zdravici, smejao se i šalio o svojoj ulozi turoperatora sa jednim specijalitetom: Severna Koreja. Koliko god je Spejvor upijao, međutim, pazio je da ne kaže ništa što bi moglo umanjiti magiju njegovog odnosa sa Severnokorejcima, koji su ga očigledno videli kao korisnog posrednika.

Međutim, ne bi bilo potrebno mnogo da kineski pravni sistem zatvori baš sve koji su se našli na pogrešnoj strani vlasti. Njegovo suđenje je, naravno, vođeno iza zatvorenih vrata, a niko nije snimao ono što je rečeno i nikako nije mogao da pozove svoje svedoke ili da ima branioca koji ga brani, a još manje dovodi u pitanje sistem po kome je držan bez kaucije i praktično nema posetilaca osim povremenih kratkih sastanaka sa kanadskim konzularnim službenicima - pre nego što je korona pružila izgovor za prekid kontakata

Naizgled odbojan i uvek super-prijateljski raspoložen, Spejvor, sada 45-godišnjak, bilo je spreman da razgovara i potapše po ramenu sve koje je sreo. Govoreći o svojim dostignućima, međutim, imao je načina da se cereka i zaćuti kada su ga upitali šta zaista zna o strašnim podacima Severne Koreje o ljudskim pravima ili o najdubljim tajnama dinastije Kim.

Uprkos svom raspoloženju i drugarstvu, bio je dovoljno pametan da novinaru Dejli Bista lično i putem mejla kaže da jednostavno nije u mogućnosti da mi izda vizu za Severnu Koreju budući da sam bio poznat kao Amerikanac i novinar. Uspeo sam da posetim Severnu Koreju nekoliko puta, dva puta za posete duže od dve nedelje pod drugim pokroviteljstvom, tvrdeći da sam učitelj ili naučnik.

Prilikom jedne od tih poseta, naleteo sam na njega sa drugom grupom posetilaca, jer sam uvek izvodio stare prijatelje koji su negirali posvećenost sa kojom je dogovarao kontakte između Severne Koreje i željnih stranih posetilaca.

"Nazad u Seul", započeo je jednu poruku koju je poslao da najavi posetu Južnoj Koreji planiranu za početak decembra 2018. Njegov veseli ton, savetujući kontakte da će sići ​​iz Dandong -a "na nekoliko dana radi novih konsultantskih poslova“, ne ostavlja sumnju šta se sprema kad se vrati u Kinu. Tek kada se nije pojavio, dobili smo vest o njegovom hapšenju.

Isprepleten nasmejanim emotikonima, nastavio je u svom uobičajenom hiper-prijateljskom stilu: „Da! I nekoliko sastanaka “, rekao je u mejlu, koji sam sačuvao kao živopisnu referencu na jednog od privlačnijih posrednika između znatiželjnih stranaca i sistema koji ostaje zatvoren za sve osim površnih pogleda.

„Biću zauzet, ali ako želite da popijete nekoliko Makgeolisa (korejsko pirinčano vino) ili pivo sa nekim od mojih prijatelja u utorak i/ili pet“, ljubazno je pozvao sve. „Svi su dobrodošli, slobodno se označite i povedite prijatelje.“

Spejvor je bio na svojoj užurbanoj zabavi kada se pridružio Denisu Rodmanu povodom 30. rođendana Kim Džong-una u Pjongjangu 2014. Spejvor, čija je turistička agencija vodila detalje o poseti, važi za jednog od retkih zapadnjaka upoznali Kima.

Putovanje u januaru 2014. najviše se pamti po tome što je Rodman otpevao „Srećan rođendan“ severnokorejskom lideru, koji je nasledio svoju funkciju jedva nešto više od dve godine ranije nakon smrti svog oca Kim Džong-ila, decembra 2011. Rojters citira Spejvora opisujući događaje kao "eksploziju" u kojoj su se "družili tri dana", zasigurno "najneverovatnije iskustvo u mom životu".

Fotografije prikazuju Rodmana kako zajedno sa Kimom igra na košarkaškoj utakmici, a Spejvor ispija piće sa vođom Severne Koreje na jahti u blizini luke Vonsan na istočnoj obali, u blizini jedne od Kimovih rezidencija.

Sve to, prema diplomatskom izvoru koji je tražio anonimnost, možda je doprineo Spejvorovom padu. „Ono što je očigledno radio sa NK-om uvek je bilo izuzetno rizično“, rekao je izvor u mejlu.

Naravno, nastavio je, „Mora da je bilo nekoliko tona obaveštajnih službenika iz službi mnogih država svuda po njemu, barem nekoliko godina.“ Ali Kinezi, objasnio je, „naravno da bi bili duboko sumnjičavi prema njemu i prema onima za koje su pretpostavili da radi. Pa čak i da nisu bili sigurni da radi za uslugu, kako bi lako smatrali da bi ga to namučili kad im je trebao neko da drži taoce protiv Kanade.

Što se tiče zašto bi Kinezi krenuli na Spavora dok je bio takav prijatelj Severne Koreje, rekao je, "Kinezi gledaju s visine i čak mrze Severnu Koreju", uprkos njihovom dugogodišnjem savezu sa Severnom Korejom koji se vraća u Korejski rat. Štaviše, možda su pretpostavili da „nije bio NK prijatelj, već je radio za druge“.

Spejvor bi se ipak mogao žaliti na svoju kaznu, ali se na njega i Kovriga uveliko gleda kao na pijune u mnogo većoj igri moći.

Oboje su uhapšeni gotovo odmah nakon hapšenja Meng Vandžou, glavnog finansijskog direktora kineskog tehnološkog giganta, Huaveija, na američki zahtev za njeno izručenje iz Kanade 2018. godine. Saslušanja u Vankouveru su upravo okončana, a sud bi trebalo da odluči za dva meseca da li će je poslati u SAD na suđenje zbog optužbi za lažno kršenje sankcija koje zabranjuju trgovinu sa Iranom u izjavama za HSBC Holdings.

Dok se odnosi SAD sa Kinom pogoršavaju usred vojnih i trgovinskih sporova, slučaj je postao eksplozivno međunarodno pitanje uzimajući u obzir globalni doseg Huaveija kao tehnološkog giganta. Spejvor i Kovrig mogu samo da se nadaju da će sud presuditi u korist Meng i Huavei, koji su energično osudili njeno hapšenje kao politički motivisano.

Što se tiče kineskog slučaja protiv Spejvora, kanadski ambasador u Kini, Dominik Barton, rekao je da „nedostaje i poštenosti i transparentnosti“. Neki od takozvanih dokaza protiv „dva Majkla“, kako ih ponekad nazivaju u Kanadi, vrte se oko fotografija za koje je Spejvor snimio vojne avione. Barton je, prema NK Njuzu, veb stranici u Seulu koja prati Severnu Koreju, rekao da su i Spavor i Kovrig "proizvoljno pritvoreni" i obećao da će "nastaviti da traže njihovo hitno oslobađanje". Tvrdnja o fotografisanju vojnih aviona je sumnjiva jer se kineski vojni avioni često vide na ili u blizini komercijalnih aerodroma, i lako ih može uslikati svako ko napravi snimke suvenira.

Spejvor je u međuvremenu i dalje neodoljivo optimističan, barem ako je suditi po komentaru na slučaj koji je prenesen preko kanadske ambasade u Pekingu. „Dobro sam raspoložen“, citira ga NK Njuz. "Želim da se vratim kući."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track