BIO JE IDEJNI TVORAC NAPADA NA SAD: Kako je pažnje gladan Halid Šeik Muhamed godinama izmicao FBI i lagao CIA-u uprkos mučenjima
Foto: EPA/JANET HAMLIN / POOL

11. septembar

BIO JE IDEJNI TVORAC NAPADA NA SAD: Kako je pažnje gladan Halid Šeik Muhamed godinama izmicao FBI i lagao CIA-u uprkos mučenjima

Planeta -

Čovek optužen da je osmislio otmice putničkih aviona koji su se pre 20 godina zakucali u zgrade Svetskog trgovinskog centra u Njujorku je u zatvoru i čeka suđenje. Da li je mogao da bude uhvaćen ranije, pre napada?

"On je bio moj čovek". Frenk Pelegrino je bio u hotelskoj sobi u Maleziji kada je video snimke rušenja Kula bliznakinja. Prvo šta je pomislio bilo je "Gospode, to mora da je Halid Šeik Muhamed".

Sve se uklapalo, i meta i ambicije a Pelegrino je to znao. Bivši specijalni agent FBI gonio je gotovo tri decenije Muhameda, koji tek treba da se pojavi pred sudom zbog napada na SAD 11. septembra.

Muhamedov advokat rekao je BBC-u da može da prođe još 20 godina dok se slučaj ne zaključi.

Osama bin Laden, tadašnji vođa Al Kaide, je čovek koji je najbliže povezan sa napadim. Ali, u stvarnosti je Muhamed ili "KSM" kako za zovu bio "glavni arhitekta" napada, navodi se u izveštaju Komisije koja je ispitivala napade. On je bio taj koji je ideju "pičovao" Al Kaidi.

11. septembar, Njujork, Kule Bliznakinje, Svetski trgovinski centar
foto: Profimedia

Rođen u Kuvajtu, studirao je u Americi da bi se potom borio u Avganistanu 1980ih. Pre napada, FBI agent Pelegrino mu je bio na tragu.

Pelegrino je bio dodeljen FBI-ju da istraži bombardovanje Svetskog trgovinskog centra 1993. godine. Tada je Muhamedovo ime prvi put iskočilo na radaru američkih vlasti jer je poslao novac jednom od onih koji su bili umešani u bombaški napad.

FBI agent je shvatio veličinu Muhamedovih ambicija 1995. godine kada je doveden u vezu sa zaverom da se iznad Pacifika digne u vazduh nekoliko aviona međunarodnih kompanija. Sredinom 1990ih, Pelegrino je bio na korak do hvatanja "svog čoveka" u Kataru.

Sa timom je otišao u Oman odakle su planirali da pređu u Katar i uhapse Muhameda. Avion je bio spreman da osumnjičenog vrati u SAD. Onda su naišli na otpor američkih diplomata na terenu. Pelegrino je otišao u Katar i obavestio ambasadora i druge zvaničnike ambasade da ima nalog za hapšenje Muhameda zbog zavere da obori avione, ali su mu odgovorili da brinu da će to izazvati haos u zemlju.

"Mislili su da bi to previše zaljuljalo brod", rekao je Pelegrino BBC-u.

Na kraju su iz ambasade obavestili Pelegrina da su im katarski zvaničnici rekli da je Muhamed nestao. "Znali smo da smo propustili priliku", rekao je on ali priznaje da u to vreme, Muhamed nije bio smatran za metu visokog profila.

Pelegrino nije mogao ni da ga stavi na američku listu Top 10 najtraženijih. "Rekli su mi da je tamo već previše terorista", priseća se on.

Pretpostavlja se da je Muhamed obavešten da se Amerikanci interesuju za njega i pobegao je u Avganistan. Narednih nekoliko godina, njegovo ime se sporadično pojavljivalo, najčešće u adresarima osumnjićenih za terorizam koji su hvatani po celom svetu. Sve je to ukazivalo da je KSM dobro povezan.

Veruje se da je u tom periodu on otišao do Bin Ladena sa idejom da obuče pilote da se avionima zakucaju u zgrade u Sjedinjenim Državama.

Posle 11. septembra, Pelegrinove sumnje u ulogu KSM-a pokazale istinitim, kada ga je jedna ključna figura Al Kaide, koji je bio uhvaćen, identifikovao. "Svi su shvatili da je Frenkov tip to uradio. Kada smo saznali da je reč o njemu, niko nije bio nesrećniji od mene", rekao je Pelegrino.

Muhamed je pronađen i uhvaćen u Pakistanu 2003. godine i Pelegrino se nadao da će mu se suditi po optužnici na kojoj je on radio. Onda je Muhamed nestao. CIA ga je odvela do "crnog mesta" gde su "napretne tehnike ispitivanja" primenjivane.

"Želim da znam šta zna i želim to odmah", visoki CIA zvaničnik rekao je tada.

Muhamed je mučen vodom i davljenjem najmanje 183 puta, bio je podvrgavan rektalnoj rehidrataciji, terali su ga da satima stoji u neugodnim, stresnim položajima, uskračivan mu je san, odeća i rečeno mu je da će mu ubiti decu.

U tom periodu je priznao učešće u više zavera ali se u izveštaju Senata objavljenom kasnije navodi da je veći deo podataka izmislio.

0144286088, Gvantanamo
foto: AFP / AFP / Profimedia

Kada su u javnost procurili detalji "crnih mesta" CIA, važni zatvorenici poput Muhameda prebačeni su 2006. u Gvantanamo. Federalnom istražnom birou je konačno dozvoljen pristup.

U januaru 2007. Frenk Pelegrino je konačno seo preko puta čoveka koga je godinama gonio.

"Želeo sam da mu kažem da sam ja taj koji ga je jurio 1990ih", rekao je on i dodao da se tako nadao da će uspeti da od njega izvuče informacije o napadu 11. septembra.

Bivši agent nije želeo da otkrije o čemu su razgovarali ali je rekao da je Muhamed "interesantan tip sa smislom za humor, verovali ili ne".

Ozloglašeni Muhamed je "Kardašijanka" kada je reč o želji za pažnjom, ali ne pokazuje nikakvo kajanje, rekao je Pelegrino.

Posle šest dana razgovora sa Muhamedom, Pelegrinu je bilo dosta. "I to je bilo to", rekao je.

0212857220, Halid Šeik Muhamed, 11. septembar
foto: Pentagon / Zuma Press / Profimedia

Dalji pokušaji da se dobije neka pravda za napade su propali. Ideja da suđenje bude održano u Njujorku naišla je na protivljenje javnosti i političara. "Svi su vrištali kako ne žele tog tipa u svom dvorištu i kako mu je mesto u Gvantanamu", rekao je Pelegrino.

Usledilo je vojno suđenje u Gvantanamu. Proceduralna kažnjenja, pandemija korone koja je zatvorila bazu, dodatno su razvukli proces koji još dugo neće biti gotov.

Muhamedov advokat veruje da su saslušanja koja se poslednjih dana sprovode, pokušaj Amerikanaca da pokažu da se nešto dešava na 20. godišnjicu napada.

Prvobitni plan je bio da suđenja počnu odmah, ali se to nije dogodilo i u Muhamedovom slučaju, nedavno je postavljen "osmi ili deveti sudija", zavisno od toga kako računate, rekao je advokat Dejvid Nevin koji radi na Muhamedovoj odbrani od 2008.

Sudija sada mora da se upozna sa oko 35.000 stranica transkrišta prethodnih saslušanja i hiljadama podnesaka u, prema rečima Nevina, "najvećem kriminalnom suđenju u istoriji Sjedinjenih Država".

I najkontroverznijem.

Glavni razlog je taj što su petorica optuženih držani u tajnom pritvoru CIA-e i bili podvrgnuti "pojačanim tehnikama ispitivanja". Zbog toga što su informacije koje su istražitelji dobili zapravo rezultat mučenja, to je kontaminiralo dokaze. SAD su "organizovale i primenile jasno definisan program mučenja ovih ljudi", rekao je Nevin i ukazao da te metode otvaraju mogućnost za brojne žalbe koje će dodatno produžiti procese.

Nevin ne želi mnogo da govori o svom ozloglašenom klijentu. Rekao je da je Muhamed prvobitno bio skeptičan što je dobio američkog advokata, zbog čega im je bilo potrebno dugo vremena da se upoznaju.

Nevin je svestan i bola i osetljivosti žrtava napada na SAD. "Trudimo se da ne uradimo ništa što bi produbilo bol i patnju koju oni godinama osećaju", rekao je Nevin.

Drugi razlog zašto Nevin misli da će suđenje biti odlagano je pitanje smrtne kazne. "Bilo bi davno završeno da vlada ne želi da ih pogubi", rekao je on.

Pelegrino je tri godine odlagao penzionisanje da bi kao agent svedočio na vojnom suđenju u Gantanamu. "Bilo bi lepo da je ovo bilo završeno dok sam nosio značku", rekao je on.

Ali, vreme za penziju je došlo i napustio je biro.

Pošto je prešao pola sveta jureći Muhameda, kaže da se sada oseća kao neuspeh i brine da li bi, da ga je uhvatio 1990ih, 11. septembar bio izbegnut.

"Svakog dana pomislim na njega i to nije prijatna misao", rekao je. "Vreme leči sve. Tako je kako je".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track