ISTORIJSKA ODLUKA: U Meksiku, abortus više nije krivično delo! Odluka doneta JEDNOGLASNO i daje tračak nade ženama u Teksasu
Foto: EPA/ SHAWN THEW

ženska prava

ISTORIJSKA ODLUKA: U Meksiku, abortus više nije krivično delo! Odluka doneta JEDNOGLASNO i daje tračak nade ženama u Teksasu

Planeta -

Vrhovni sud Meksika presudio je danas da je neustavno kažnjavati abortus, jednoglasno poništivši nekoliko odredbi zakona iz Koavile, države na granici s Teksasom, prema kojima je abortus krivično delo.

Odluka se odnosi samo na severnu pograničnu državu, ali uspostavlja istorijski presedan i "obavezne kriterijume za sve sudije u zemlji'', primoravajući ih da postupaju na isti način u sličnim slučajevima, rekao je predsednik suda Arturo Zaldivar.

"Od sada nećete moći, a da ne prekršite kriterijume suda i ustav, optužiti nijednu ženu koja abortira pod okolnostima koje je ovaj sud proglasio važećim."

Odluka je doneta nedelju dana nakon stupanja na snagu zakona u Teksasu koji zabranjuje abortuse kada medicinski radnici otkriju srčanu aktivnost u fetusu. Omogućava bilo kom građaninu da tuži pružaoce usluga pobačaja u Teksasu koji krše zakon, kao i svakoga ko "pomaže ili uznemirava" ženu u postupku.

Samo četiri meksičke države - Meksiko Siti, Oahaka, Verakruz i Idalgo - sada dozvoljavaju abortus u većini okolnosti. Ostalih 28 država kažnjava abortus uz neke izuzetke.

U prethodnoj odluci, Vrhovni sud je presudio u korist žena koje su bile zatvorene ili su im povređena prava zbog abortusa. Ali Rebeka Ramos, direktorka nevladine grupe za reproduktivna prava GIRE, rekla je da je da su sudije u poslednjem slučaju prvi put raspravljale o fundamentalnom pitanju da li abortus treba smatrati zločinom ili ne.

Odluka bi mogla da otvoriti još jednu opciju za žene iz Teksasa koje traže legalizaciju abortusa.

Odluka meksičkog suda da je kažnjavanje abortusa protivustavno, se u ovoj pretežno katoličkoj naciji vidi kao velika pobeda zastupnika ženskog zdravlja i ljudskih prava, javlja Rojters.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track