DUŠA KABULA Talibani prekrečili murale pobedničkim sloganima, umetnici očajni: Osam godina smo se trudili da promenimo grad FOTO
Foto: Aamir QURESHI / AFP / Profimedia

ZA uličnu UMETNOST NEMA MESTA

DUŠA KABULA Talibani prekrečili murale pobedničkim sloganima, umetnici očajni: Osam godina smo se trudili da promenimo grad FOTO

Planeta -

Talibani su počeli da zemenjuju murale na ulicama prestonice Avganistana Kabula slikama njihovih zastava i islamističkim sloganima.

Murali su se bavili mnogim temama od ubistva Džordža Flojda u SAD-u i utapanja avganistanskih izbeglica u Iranu, do potpisivanja američko-talibanskog sporazuma o miru i ubistva japanskog humanitarnog radnika.

''Artlords'' grupa kreativaca slikala je murale na zidovima i provela je osam godina kako bi se Kabul transformisao sve dok talibani opet nisu zauzeli taj grad.

Jedan od murala u centru Kabula posvećen je japanskom doktoru i humanitarcu koji je ubijen 2019. godine.

Njegov mural je zamenjen sloganom, koji čestita naciji na "pobedi", a odnosi se na preuzimanje zemlje od strane talibana.

Omed Šarifi, jedan od osnivača ove grupe, rekao je da, iako je mural na betonskom zidu prefarban, sećanja na Tetsua Nakamuru neće biti izbrisana.

0630748309, umetnik, Kabul, murali
foto: Shah MARAI / AFP / Profimedia

-Svi murali su deo mene, deo grupe i umetnika koji su na njima radili, rekao je Šarifi za Gardijan.

-Neki od ovih murala bili su duša Kabula. Dali su lepotu gradu i nežnost ljudima u Kabulu koji su patili, dodao je.

Članovi ''Artlordsa'' hrabro su se suočili sa pretnjama smrću i islamistički ekstremisti su ih označili kao nevernike, ali su ostali nepokolebani i nastavili su da slikaju.

Ujutro 15. avgusta, talibani su već ulazili na kapije Kabula, a Šarifi i njegove kolege išli su na posao kako bi radili na muralu ispred vlade.

-Gde god da vidim da je neki od njih uništen osećam se kao da je uništen deo mene, rekao je.

-Ti murali ne pripadaju samo meni ili našoj grupi, oni pripadaju Avganistancima zato što znog svakog od njih mi smo pozivali 50 do 200 ljudi da ga naslikaju.

Kako je rekao ovde se radi o željama, zahtevima i zahtevima avganistanskog naroda.

-Bio je to njihov glas na ovim zidovima. Ovi murali su bili protiv korupcije i tražili su transparentnost, istakao je.

Šarafi veruje da talibani pokušavaju da ućutkaju ljude tako što će uništiti murale svojim komentarima o društvenim pitanjima.

-Naša želja je bila da promovišemo kritičko mišljenje i da pritisnemo vladu da prihvati zahteve ljudi, rekao je Šarafi.

-Talibani su bili i jesu jedan naoružani pokret koji jedino razume oružje, nasilje, udaranje, samoubice i bombe. Nema govora o umetnosti u njihovom rečniku. Oni čak ne mogu ni da zamisle umetnost, mislim da oni to ne razumeju, zato je i uništavaju, dodao je on.

Među prekrečenim muralima bio je i jedan koji prikazuje američkog specijalnog izaslanika Zalmaja Kalilzada i suosnivača talibana Abdula Ganija Baradara kako se rukuju nakon potpisivanja sporazuma o povlačenju američkih trupa iz Avganistana 2020. godine.

On je zamenjen rečenicom da su talibani pravi braonioci zemlje. Mural na nekadašnjoj američkoj ambasadi u Kabulu prekriven je velikom slikom talibanske zastave.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track