TAJNE PORUKE CRNIH ROGOVA - SKRIVENO ZNAČENJE ILI OBIČNO KOPIRANJE? "Rogonje" na protestima od Vašingona do Moskve, i Sao Paula
Foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV, Profimedia / Matteo Nardone, Profimedia / Miguel SCHINCARIOL / AFP, Profimeida / Amy Harris

novi trend

TAJNE PORUKE CRNIH ROGOVA - SKRIVENO ZNAČENJE ILI OBIČNO KOPIRANJE? "Rogonje" na protestima od Vašingona do Moskve, i Sao Paula

Planeta -

Muškarac sa rogovima na glavi, nalik na rogove bika i obojenim licem u boje brazilske zastave pojavio se na protestu u Sao Paulu koje je organizovao brazilski predsednik Žair Bolsonaro.

"Stajling" ovog Bolsonarovog pristalice neodoljivo podseća na čoveka koji je postao simbol upada u Kapitol u Vašingtonu, u januaru ove godine.

Go do pojasa i sa rogovima na glavi, tada "misteriozni šaman" privukao je 6. januara ogromnu pažnju medija koji su ubrzo otkrili da je reč o ne tako uspešnom glumcu Džejku Andželiju (Džejkob Čensli) koji se predstavlja kao "Kjuanonov (QAnonov) šaman".

Ovom ekstavagantnom momku, za kojeg su komšije rekle da često pleše po krovu majčine kuće u kojoj živi u Finiksu a na društvenim mrežama širir sulude teorija zavere, ipak je uspelo da postane poznat.

Umesto u Holivudu, Andželi je prepoznat u svetu kao jedna od najčudnijih pojava na protestima u Vašingtonu.

Njegova pojava inspirisala je nedugo potom i jednog demonstranta u Moskvi na protestima zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog.

rogovi, protest, Moskva, Vašington
foto: EPA / Jim Lo Scalzo, EPA / Maxim Shipenkov

Za razliku od Džejka Andželija, ovaj moskovski demonstrant je ipak ostao nepoznat širim masama, a stajling je bio više kao simbolično kopiranje pojave iz Vašingtona: Rus je imao pantalone identične boje kao Andželi, rogove i krznenu životinju na glavi, majicu koja je oponašala golo i istetovirano Andželijevo telo a lice je bilo obojeno u boje ruske zastave.

Sao Paulo, rogovi, Žair Bolsonaro, protest, Brazil
foto: Profimedia / Miguel SCHINCARIOL / AFP

Identitet brazilskog "šamana", sa protesta takođe je još nepoznat široj javnosti ali je ovaj mladić umesto bukvalnog "kopi-pejst" Andželijevog stajlinga ipak uneo nešto promena.

Dugačke crne rogove na glavi povezivalo je veštačko krzno nalik dredovima od leopardovog repa, a modifikovana indijanska perjanica bila je u bojama brazilske zastave - zelene, žute i bele.

Lice i trup go do pojasa brazilskog "rogonje" su takođe bili u bojama brazilske zastave.

šaman, rogovi, Rim, Italija
foto: Profimedia / Matteo Nardone

Italijanski "rogonja" je pak samo simbolički poneo na glavi crne rogove. Poznati kao ljubitelji garderobe i komfora, Italijani i pak na prvo mesto stavljaju svoju udobnost te se italijanski aktivista na protestima protov policijske brutalnosti u Rimu pojavio u mijici i kožnoj jakni.

šaman, rogovi, Rim, Italija
foto: Alessandro Serrano' / Avalon

Doduše, na protestima u Rimu u aprilu, i ovaj rogonja je imao lice obojeno u boje zastave svoje zemlje ali se nije skidao.

Iako ne postoje ni naznake o bilo kakvoj povezanosti protesta u Vašingtonu, Mokskvi i Brazilu, jasno je da su rogovi koji u mnogim kulturama predstavljaju simbol upornosti i snage, postali neizostavan simbol političkih poruka na protestima sa razlčičitih kontinenata.

Dok se na društvenim mrežama pojavljuju brojna nagađanja o "tajnim porukama" i skrivenom značenju rogova, kao i pojavi nekakvih "globalnih otpora postojećim društvenim uređenjima", još nije bilo potvrda da je reč o bilo čemu više od običnog simboličkog izražavanja bunta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track