STOPIRANO IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE: Vrhovni sud blokirao pogubljenje osuđenika koji se žalio da mu se krše verske slobode
Foto: Profimedia

tražio ljudski dodir

STOPIRANO IZVRŠENJE SMRTNE KAZNE: Vrhovni sud blokirao pogubljenje osuđenika koji se žalio da mu se krše verske slobode

Planeta -

Vrhovni sud SAD blokirao je pogubljenje osuđenika koji se žalio da su njegove verske slobode prekršene time što njegovom pastoru nije dozvoljeno da ga dodirne dok mu budu ubrizgavali smrtonosnu injekciju.

Pogubljenje Džona Henrija Ramireza stopirano je tri sata pred samo izvršenje kazne a novo saslušanje će biti održano u oktobru ili novembru.

Ramirez (37) je osuđen na smrt jer je ubio radnika u prodavnici 2004. tako što ga je više puta izbo nožem. Ramirez je pobegao u Meksiko ali je uhapšen tri i po godine kasnije.

Ramirez je podneo žalbu na odluku zatvorskih vlasti u Teksasu da ne dozvole njegovom pastoru da se moli sa njim i položi ruke na njega dok ga budu pogubljivali. Tvrdi da je to kršenje njegovih verskih sloboda i Prvog amandmana.

Teksas je u aprilu 2021. ponovo dozvolio duhovnim savetnicima da budu u prostoriji za pogubljenje ali ne i da ih dodiruju niti naglas izgovaraju molitve tokom pogubljenja. Zvaničnici tvrde da direktni kontakt predstavlja bezbednosni rizik a da glasno izgovaranje molitvi može da bude dekoncentrišuće.

Kako je Njuzviku rekao portparol Odeljenja za krivične kazne Teksasa Džejson Klark, Ramirez je, kada mu je rečeno da je njegovo pogubljenje odloženo izjavio: "Hvala vam. Bog vas blagoslovio".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja