KAKVU PORUKU JE KIM HTEO DA POŠALJE TOKOM VOJNE PARADE U PJONGJANGU? Ovo je nešto što su SVI PRIMETILI FOTO
Foto: STR / AFP / Profimedia

severna koreja

KAKVU PORUKU JE KIM HTEO DA POŠALJE TOKOM VOJNE PARADE U PJONGJANGU? Ovo je nešto što su SVI PRIMETILI FOTO

Planeta -

Severna Koreja je proslavila 73. godišnjicu svog postojanja noćnom vojnom paradom u prestonici, pišu državni mediji u četvrtak, objavljujući fotografije parade sa učesnicima u narandžastim zaštitnim odelima, ali bez balističkih raketa.

Kim Džong Un, lider te izolovane države, prisustvovao je događaju na kom su vojska i Crvena garda radnika i seljaka, najveća civilna odbrambena snaga u državi, marširali u Pjongjangu na trgu Kim Il Sunga u sredu u ponoć, prenosi državna novinska agencija KCNA.

Rodong Sinmun, medij vladajuće Radničke partije, objavio je fotografije ljudi u narandžastim zaštitnim odelima i maskama kako marširaju uz naoružane vojnike.

0631120996, Severna Koreja, parada
foto: STR / AFP / Profimedia

Na paradi je prikazano i tradicionalno naoružanje poput raketnih bacača i protvtenkovskih projektila.

Međutim, u izveštajima nisu prikazane ni spomenute balističke rakete, a Kim nije održao govor, za razliku od prošlog oktobra kad se hvalio nuklearnim sposobnostima države i pokazao dotad neviđene interkontinentalne balističke rakete.

-Redovi za prevenciju epidemije i ministarstva javnog zdravlja bili su puni patriotskog entuzijazma kako bi prikazali prednosti socijalizma širom sveta, a u isto vreme čvrsto štitili sigurnost države i naroda od pandemije, piše KCNA.

0631121011, Severna Koreja
foto: STR / AFP / Profimedia

Severna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj Kovida 19, ali je zatvorila granice i uvela stroge preventivne mere, prikazavši pandemiju kao pitanje opstanka nacije.

Jang Mu-jin, profesor na severnokorejskim studijima u Seulu, tvrdi kako izostanak strateškog naoružanja i usresređivanje na javnu bezbednost pokazuje da se Kim fokusirao na unutrašnja pitanja kao što su kovid 19 i ministarstva.

-Čini se da je parada strogo osmišljena kao domaći festival čiji je cilj predstavljanje nacionalnog jedinstva i solidarnosti režima, rekao je Jang.

0631120543, vojna parada, Severna Koreja, Kim Džong un
foto: STR / AFP / Profimedia

-Nije bilo nuklearnog naoružanja, a Kim se nije obratio, što bi moglo da znači da je odlučio da ostane po strani i da ostavi prostora za manevar u budućim razgovorima sa SAD-om i Južnom Korejom, ocenjuje.

Razgovori o zaustavljanju severnokorejskog nuklearnog programa stoje u mestu od 2019. godine.

Vlada američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je da će tražiti diplomatske puteve za denuklearizaciju Severne Koreje, ali nije pokazala volju da prihvati poziv Pjongjanga na ublažavanje sankcija.

Oživljavanje međukorejskih telefonskih veza u julu vratilo je nadu u povratak pregovora o denuklearizaciji.

Međutim, Severna Koreja je onda prestala da odgovara na pozive, a Južna Koreja i SAD su prošli mesec održale svoje godišnje vojne vežbe.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track