MINISTAR PRAVOSUĐA TUŽIO TEKSAS: Sporni zakon o zabrani abortusa žestoko drma Ameriku
Foto: EPA/ JIM LO SCALZO

ženska prava

MINISTAR PRAVOSUĐA TUŽIO TEKSAS: Sporni zakon o zabrani abortusa žestoko drma Ameriku

Planeta -

Američki ministar pravosuđa Merik Garland saopštio je da je podneo tužbu protiv Teksasa kako bi poništio zakon kojim se zabranjuju gotovo svi pobačaji u toj konzervativnoj državi.

Zakon, koji je stupio na snagu 1. septembra predstavlja "otvoreno kršenje američkog Ustava" a ministarstvo pravosuđa je odgovorno da braniti Ustav Sjedinjenih Država, rekao je Garland na konferenciji za novinare.

U tužbi, koja je podneta federalnom sudu u Teksasu, od federalnog sudije se zahteva da zakon proglasi nevažećim, i "zaštiti prava koja je Teksas narušio".

Teksas je doneo zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se čuje otkucaj srca fetusa, često u šestoj nedelji, a ponekad i pre nego što žena uopšte shvati da je trudna. Vrhovni sud je prošle nedelje dozvolio da ostane na snazi zabrana abortusa u Teksasu posle šest nedelja trudnoće.

Američki predsednik Džo Bajden osudio je odluku Vrhovnog suda SAD-a da ne blokira teksaški zakon o pobačaju koji predstavlja "napad bez presedana za ustavna prava žena".

Ta odluka "izaziva neustavni kaos" jer se oslanja na privatna lica da ga sprovode tako što će podnositi građanske tužbe protiv osoba koje pomazu ženama da izvrše abortus posle šest nedelja, bilo da je reč o lekaru koji vrši proceduru ili taksisti koji ženu preveze do klinike i "vređa pravnu državu", ocenio je on.

Bajden je obećao "hitan odgovor" svoje vlade i pozvao na pronalaženje "mera koje bi zagarantovale ženama Teksasa pristup bezbednim i legalnim pobačajima" a klinikama i lekarima zaštitu od mogućih sudskih postupaka.

Zakonom se podnosiocima tužbe omogućava da dobiju nagradu od najmanje 10.000 dolara i ne pravi se izuzetak u slučajevima silovanja ili incesta, iako postoje neki veoma usko definisani izuzeci, koji se odnose na zdravlje majke.

Republikanski guverner Teksasa Greg Abot ove nedelje je branio zakon navodeći da će njegova država "eliminisati sve silovatelje".

Potpredsednica SAD Kamala Haris treba da se sastane sa zdravstvenim radnicima i predstavnicima ustanova koje pružaju uslugu abortusa, kao i nekim pacijentkinjama, što je još jedan znak pokušaja ove administracije da zaštiti pravo žena na abortus, navodi Glas Amerike.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja