UHVAĆENA ČETVORICA OD ŠESTORICE PALESTINSKIH TERORISTA Pobegli iz zatvora kao na filmu, zarđalom kašikom iskopali tunel
Foto: EPA / Atef Safadi

ZARĐALOM KAŠIKOM KOPALI TUNEL

UHVAĆENA ČETVORICA OD ŠESTORICE PALESTINSKIH TERORISTA Pobegli iz zatvora kao na filmu, zarđalom kašikom iskopali tunel

Planeta -

Još dva palestinska zatvorenika koji su pobegli iz zatvora Gilboa na severu Izraela uhvaćeni su rano jutros, uključujući ozloglašenog komandira ekstremista Zakariju Zubeidija, javili su izraelski mediji.

Uhvaćen je u Muhamed al Arida, mladji brat navodnog organizatora bekstva kroz tunel prokopanog ispod ćelije u zatvoru za koji se verovalo da je dobro obezbeđen.

Izrael, beg iz zatvora, zatvor, begunci, Palestinci
foto: Youtube prtscr, Prisoners' Media Office

Četvorica begunaca su sada ponovo u izraelskom zatočeništvu, a potraga za dvojicom preostalih se nastavlja. Za jednog se veruje da je na severu okupirane Zapadne obale.

Svi begunci, osim Zubeidija, su članovi Islamskog džihada, a četvorica su osuđena na doživotne robije zbog umešanosti u smrtonosne napde na Izraelce.

Zubeidi je bio u zatvoru zbog više zločina, uključujući pokušaj ubistva i on je predvodio ekstremiste tokom drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije 2000-tih godina.

Izrael, beg iz zatvora, zatvor
foto: EPA / Atef Safadi

Jedan begunac je bio u administrativnom pritvoru i protiv njega nije podignuta optužnica niti je vodjen sudski postupak.

Zubeidi i Arida su uhvaćeni kraj arapskog grada grada Šibli Um al Ganam na severu Izraela na parkingu za kamione.

Oni su uhapšeni samo nekoliko sati posle hapšenja druge dvojice begunaca u Nazaretu takodje na severu Izraela.

Vest o hapšenju još dvojice objavljena je pošto se premijer Izraela Naftali Benet sastao sa policijskim i vojnim zvaničnicima radi procene situacije jutros pred zoru, što je neuobičajeno za religoznog premijera koji poštuje jevrejski dan odmora, šabat.

Izrael, beg iz zatvora, zatvor, begunci, Palestinci
foto: Youtube prtscr, Prisoners' Media Office, EPA / Atef Safadi

Izraelski mediji javljaju da bezbednosni zvaničnici sve više veruju kako beguncima niko nije pomogao spolja posle bekstva iz zatvora izvršenog u ponedeljak, jer nijedan nije bio naouražan u vreme hapšenja.

Hapšenjem četvorice begunaca se približio kraj neprijatne epizode koja je otkrila velike propuste u izraelskom zatvorskom sistemu i pretvorila begunce u palestinske heroje, naveo je Asošiejted pres.

Kasno u petak palestinski ektremisti u Gazi su ispalili raketu na Izrael očito u znak solidarnosti sa zatvorenicima što je izavalo izraelsku odmazdu, udare iz vazduha.

Palestinska raketu je presrela izraelska protivazdušna odbrana, a Izrael je napao ciljeve Hamasa, vladajućeg u Gazi, koga smotra odgpvornim za sve rakete ispaljene sa te teritorije.

Palestinska uprava koja vlada na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali nije odmah reagovala na ponovno hapšenje Palestinaca, a Hamas je saopštio da su zatvorenici izvojevali pobedu i narušili prestiž izraelskog bezbednosnog sistema.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track